Evropska šefica diplomatije u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Evropska šefica diplomatije u Sarajevu

Visoka predstavnica EU za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton izjavila je jutros u Sarajevu nakon razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem da je BiH jedna zemlja s različitim zajednicama te da je budućnost ove sjajne zemlje u Evropskoj uniji.

Zatvaranje OHR-a uslov za ulazak u EU

Ona je kazala da je Evropska unija spremna pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari ovu ambiciju, prenosi Fena. Ashtonova je dodala da Vijeće EU smatra da je ukidanje OHR-a jedan od uslova za pristupanje BiH Uniji.

Pored toga, prema evropskoj šefici diplomatije, na putu BiH ka EU biće potrebno izvršiti i ustavne promjene.

"Proces pridruživanja EU imat će nekoliko ključnih tačaka. Ono na šta se treba fokusirati jeste poboljšanje tempa da se taj put prelazi što brže", rekla Ashtonova na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.

Ona je naglasila važnost ostajanja na putu ka EU i ne skretanja sa njega.

"Nadam se da će priča o budućnosti u EU činiti veliki dio predizborne kampanje", rekla je Eštonova.

Špirić je rekao da je ubijeđen da neće biti dodatnih uslova za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

On je istakao da je Ashtonovu informirao o reformama koje se provode u BiH, o ispunjenju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, o aktivnostima na provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, te o ekonomskoj situaciji u BiH, prenosi Srna.

Ashton - Dodik: Jedna adresa ne znači centralizaciju BiH

Jedna adresa u Bosni i Hercegovini ne znači uvijek centralizaciju BiH. Treba prihvatiti realne informacije, a ne one koje se špekulativno plasiraju kako bi se napravio problem funkcioniranja same BiH, izjavio je danas u Sarajevu premijer Republike Srpske Milorad Dodik nakon razgovora s visokom predstavnicom EU za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton.

Dodik smatra da u BiH funkcioniraju sve institucije i da je nezadovoljstvo namjerno kreirano "da bi se postigli neki ciljevi određenih političkih grupa ili institucija".

Dodik je ocijenio da je Ashton, koja je sinoć doputovala u posjetu BiH, gotovo na početku svog petogodišnjeg mandata bila veoma pozitivna i da joj je namjera bila da se upozna o situaciji u BiH kako bi mogla u budućnosti raditi na pitanjima evropskog puta Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

„Raduje me činjenica koju sam od nje čuo da za viznu liberalizaciju BiH neće biti dodatnih uvjeta i da je možemo očekivati u ovom vremenu bez obzira na neke u BiH koji se zalažu da ne dođe do vizne liberalizacije“, rekao je Dodik.

Mujezinović: EU zabrinuta za finansijsku situaciju u FBiH

Federalni premijer Mustafa Mujezinović izjavio je danas u Sarajevu, nakon susreta s visokom predstavnicom EU za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton, da je od nje dobio pozitivne poruke da EU računa na BiH i da će joj pomoći, ali da se moraju uraditi reforme radi stabilizacije budžeta i ekonomije.

"EU je zabrinuta je za trenutnu situaciju", rekao je Mujezinović i dodao da predstavnici EU ne mogu da razumiju da manja grupa ljudi zbog svojih beneficija želi da onemogući ostalima da žive normalno.

Po njegovim riječima, ako Svjetska banka i ekonomisti kažu da su u prošlosti urađene određene stvari koje nisu u skladu s ekonomijom i da se na javnu potrošnju troši više nego što se može onda to mora biti reducirano.

"Oni ne mogu da razumiju zašto se ovo dešava i zašto želimo da ugrozimo zdravstveni fond, poljoprivredu", kazao je federalni premijer.

On se nada da će u narednim satima OHR i EU iznijeti kolika će šteta nastati ako se ne bude radilo po svjetskim ekonomskim zakonima, ali da očekuje da će doći do rezultata u razgovorima koji se intenzivno vode te da će 26. februara biti objavljeni zakoni potrebni za drugu tranšu i kredit Svjetske banke, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije