Evropska investiciona banka

Radiosarajevo.ba
Evropska investiciona banka

Evropska razvojna banka u Luxemburgu


Evropska investiciona banka (European Investment Bank – EIB) osnovana je 1958. godine, shodno Rimskom ugovoru, i uz Evropsku centralnu banku, jedna je od osnovnih finansijskih institucija Evropske unije. Glavni cilj Evropske investicione banke je izgradnja uravnoteženog razvoja svih članica Evropske unije, što se postiže osiguravanjem ekonomske i socijalne kohezije država članica. EIB je pravni subjekt i ekonomski je neovisna od drugih tijela Unije. Sjedište Evropske razvojne banke je u Luksemburgu.
Svojim radom Evropska investiciona banka osigurava dugoročno finansiranje projekata u skladu sa strogom bankarskom praksom. Usko sarađuje s širom bankarskom zajednicom, posuđuje sredstva na tržištu kapitala i ulaže u različite projekte. Zajmove dodjeljuje uglavnom iz sredstava posuđenih na tržištu kapitala kojima je pridodan i vlasnički kapital njenih dioničara – država članica Evropske unije.
Pošto je EIB istovremeno i institucija EU, njene ukupne aktivnosti usmjerene su na prvom mjestu ka razvoju i sprovedbi politika Zajednice. Izvan Evropske unije, Evropska investiciona banka omogućuje ostvarenje finansijskih aspekata sporazuma koje EU sklapa s trećim državama. Taj aspekt djelokruga u pravilu financira vlastitim sredstvima, a kada je na to posebno ovlaštena i iz proračuna država članica EU ili same Unije.
Evropska investiciona banka objavljuje širok spektar brošura namijenjenih stručnjacima i široj javnosti, koje su dostupne i u elektronskom formatu na njenim web stranicama. Jedna od takvih publikacija je i Godišnji izvještaj, koji sadrži detalje o aktivnostima poduzetim protekle finansijske godine kako u EU, tako i izvan EU. Godišnji izvještaj sadrži i vrlo važne statističke podatke i analize proteklih pet godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije