Evropa više ne priznaje diskriminatorske izbore

Radiosarajevo.ba
Evropa više ne priznaje diskriminatorske izbore


Vijeće Evrope i Evropska unija ne bi i neće priznati još jedne parlamentarne izbore u BiH koji bi se održali prema sadašnjem Ustavu koji diskriminira sve građane koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda.

Poručio je to tokom posjete BiH generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom.

Upravo zato je, dodao je, hitno da se krene naprijed i to prije ljeta da se neke stvari urade po pitanu implementacije presude Sejdić-Finci, s obzirom na to da se najesen organiziraju lokalni izbori u BiH, nakon toga vrlo brzo počinje 2013. i onda se približavamo još jednim parlametarnim izborima.

Po njegovim riječima, neophodno je rješenja koja će se odraziti na te izbore donijeti sad i ovo riješiti prije ljeta, prije značajnih rokova koji su već navedeni.

„Izuzetno je važno da se na najbolji mogući način koristi trenutni povoljni politički trenutak, čijem je stvaranju u velikoj mjeri doprinio i predsjedavajući Vijeća ministara, da se učini taj apsolutno neizbježan i neophodan korak da se izvrši presuda Suda za ljudska prava u Strazburu“, kazao je Jagland.               

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je kazao da su tokom razgovora sumirali situaciju, definirali gdje je BiH na evropskom putu, locirali neuralgične tačke, prije svega neprovođenje presude u predmetu „Sejdić-Finci“.

„Ukazano je da bez političkog dogovora koji će biti implementiran i prenesen u parlament dolazimo u jedan rizik, dolazimo u period kad ćemo postati jednostavno zemlja kojoj se neće posvećivati više toliko pažnje i gdje ćemo ugroziti ono što smo već stekli, a to je članstvo u Vijeću Evrope“, kazao je Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije