Evropa i svijet su pasivni prema urušavanju države BiH

Radiosarajevo.ba
Evropa i svijet su pasivni prema urušavanju države BiH

Tonino Picula, hrvatski poslanik iz redova SDP-a u Evropskom parlamentu (EP) na svom privatnom Facebook profilu je napisao kako je danas u Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine izrazio razočarenje što je cijeli svijet vrlo pasivan prema urušavanju države BiH, javlja Anadolu Agency.

"Tjedan je rasprava u odborima Europskog parlamenta u Bruxellesu, pa sam tako danas u Izvješću o napretku BiH, izrazio žaljenje što je njezin status očekivano ostao nepromijenjen, budući da je zemlja sada već kronično blokirana zbog trenutne unutarnje političke pat pozicije. Reforme u BiH su neophodne te treba prozvati i pozivati političke lidere da započnu intenzivno, ali iskreno raditi u korist europske budućnosti svojih sugrađana", napisao je on.

Prema njegovom mišljenju, BiH je na samom začelju evropskog puta među svim zemljama zapadnog Balkana.

"Nažalost i nakon nekoliko krugova razgovora koje je vodio Povjerenik za proširenje Štefan Fule sa liderima BiH političkih stranaka, očekivani konsenzus oko neophodnih promjena nije se dogodio i tako se zemlja našla na samom začelju onih koji aspiriraju prema EU članstvu na zapadnom Balkanu."

"Sam politički dogovor ne znači puno ukoliko se ne dogode krupne promjene u odnosu politike i poslovne zajednice kako bi gospodarstvo postalo konkurentnije, bez opterećenja korupcijom i konfuznim zakonodavstvom”, smatra Picula.

Izrazio je nadu da će međunarodna zajednica konačno poduzeti potrebne mjere kako bi spriječila cijepanje BiH na mini državice.

"Nadam se kako je istekom 2013. godine otišlo i jedno razdoblje pasivnog odnosa svijeta prema strukturnom urušavanju jedine balkanske države bez unutarnjeg konsenzusa o EU perspektivi, te, zbog dvostruke izborne godine u BiH i EU, 2014. godina neće biti izgubljeno vrijeme, već potvrđena prilika za sveobuhvatnu promjenu", poručuje hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije