Evropa i mir - najveće želje balkanskih studenata

Radiosarajevo.ba
Evropa i mir - najveće želje balkanskih studenata

Foto: ec.europa.eu

Studenti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji i Kosovu optimistično gledaju na svoju budućnost. Tako govore rezultati ankete koja je na univerzitetima u regiji nedavno provedena pod sponzorstvom njujorške korporacije „Alban Minerals“. U anketi je učestvovalo 1000 studenata sa univerziteta na tzv. Zapadnom Balkanu.

Nezapamćen je ovoliki stepen optimizma i volje studenata za prevazilaženjem etničkih tenzija i želje da se njihove zemlje čim prije priključe Evropskoj uniji, piše za Examiner.com Sahit Muja. Studenti su znak, piše ovaj publicista i američko-albanski milijarder, da je tamno razdoblje Balkana stvar prošlosti i da dolazi vrijeme opšteg prosperiteta.

U Srbiji čak 90 posto studenata smatra da „rat nikada ne bi trebao biti izbor srpskog naroda u rješavanju problema sa svojim susjedima i da rat može biti tek posljednja opcija“. S druge stranke, 95 posto srbijanskih studenata podržava priključivanje Srbije Evropskoj uniji, pri čemu vjeruju da će članstvo u EU uniji potpuno potisnuti problem etničkih podjela i sukoba na Zapadnom Balkanu. Također vjeruju da će s ulaskom u Evropsku uniji procvjetati privrede balkanskih zemalja.

Albanija je jedina zemlja u kojoj svaki od ispitanih studenata smatra da njihova zemlja treba postati članicom zajednice evropskih naroda, država i građana. Pored toga, visokih 97 posto albanskih studenata podržava mirno rješenje pitanja Kosova.

U Bosni i Hercegovini 85 posto studenata se zalaže za mirno i sporazumno rješenja svih sporova oko uređenja i budućnosti zemlje, 93 posto podržava ulazak BiH u Evropsku uniju.

Makedonski slučaj je, ipak, najjasniji: svi ispitani studenti žele mir između etničkih grupa u Makedoniji i svi, također, žele ulazak svoje zemlje u Evropsku uniju.

Jasno je da nove generacije na Balkanu žele mir i bolje dane za cijelu regiju. Najveće želje svih studenata u regiji su, sudeći po rezultatima ove ankete, mir, ekonomski napredak i priključivanje cijele regije Evropskoj uniji.

Vrijeme je da Evropska unija iskoristi ovoliku količinu optimizma i dobre volje mlade generacije i učini sve kako bi se Zapadni Balkan čim prije priključio Evropskoj uniji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije