Evo šta su u svojim ostavkama napisali Pavić i Rodić

Radiosarajevo.ba
Evo šta su u svojim ostavkama napisali Pavić i Rodić
Foto: AA/PS BiH / Marko Pavić i Dragutin Rodić

Marko Pavić je danas podnio ostavku na funkciju predsjendika Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji je jedan od koalicionih partnera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Njegovo obrazloženje ostavke, kao i obrazloženje ostavke generalnog sekretara i zamjenika predsjednika DNS-a Dragutina Rodića prenosimo u cijelosti.

"Podnosim neopozivu ostavku na mjesto predsjednika DNS-a sa danom 24.12.2019. godine.

Marko Pavić podnio ostavku na mjesto predsjednika DNS-a

Ostavku podnosim iz zdravstvenih razloga jer bi dalja aktivnost ugrozila moje zdravlje pa i sam život.

Takođe, želim da doprinesem razrješavanju problema koji prate DNS od saopštavanja rezultata posljednjih parlamentarnih izbora. DNS je posljednjih 20 godina iz izbora u izbore postizao sve bolje rezultate, da bi na posljednim izborima osvojio 100.000 glasova. Želim da se ovaj trend nastavi.

Zahvaljujem svim iskrenim članovima DNS-a na dobroj saradnji. Bilo je uživanje raditi sa Vama", poručio je Pavić.

Ostavka Marka Pavića - undefined

Foto: ATV: Ostavka Marka Pavića

Dosadašnji generalni sekretar Dragutin Rodić ove političke stranke je napisao:

"Podnosim neopozivu ostavku na mjesto Zamjenika predsjednika DNS-a i Generalnog sekretara DNS-a.

Razlog podnošenja ostavke je da je neopozivu ostavku podnio predsjednik DNS-a, te smatram da bi moj politički rad u ovim okolnostima na navedenim stranačkim funkcijama bio bespredmetan.

Preko dvadeset godina sam intenzivno sarađivao sa predsjednikom DNS-a, od 2004. godine kao Generalni sekretar DNS-a, a od 2019. godine i kao zamjenik predsjednika DNS-a. Bavio sam se operativnim radom u okviru staturanih nadležnosti, gradeći i provodeći politike DNS-a sa ogromnom večinom čestitih članova i simpatizera širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Ta i takva politika omogućila je neprestani rast članstva, izbornih rezultata i omogućila da sa početnih dvadesetak hiljada glasova izraste u stranku koja je na posljednjim izborima osvojila blizu 100.000 glasova za Narodne skupštine RS, 12 poslanika i 67.000 glasova za Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i jednog poslanika.

Danas to više nije ta politika. Na sceni je borba za primat u stranci, i to na način kako se to u DNS-u nikada nije dešavalo. Jednostavno, uvijek je to bila institucionalna politika po čemu smo bili prepoznatljivi.

Kada je DNS postigao najbolji rezultat, tada je i počeo sunovrat DNS.

Naravno da kao čovjek koji je obavljao važne funkcije u stranci osjećam odgovornost, prije svega što nisam prepoznao nadolazeće pojave i pravovremeno reagovao putem organa DNS-a.

Još od 2000. godine kao potpredsjednik DNS do danas stranka je bilježila samo uspjehe, a ja sam zajedno sa predsjednikom, organima DNS-a i članstvom učestvovao u deset izbornih ciklusa koji su obezbjedili konstantan rast i ostvarenje najboljeg rezultata na Opštim izborima 2018. godine.

Želim da se zahvalim prije svega svojim najbližim saradnicima, članovima DNS-a, biračima i poštovaocima politike DNS-a.

Nadam se da će u vremenima koja dolaze politika DNS-a zauzimati značajno mjesto u političkom životu na ovim prostorima i iskreno sam uvjeren da će se centar odlučivanja ponovo vratiti u organe DNS-a, da će se vratiti bazičnim vrijednostima na kojima je nastao i sa kojima je bilježio konstantne uspjehe.

Ostavka Dragutina Rodića - undefined

Foto: ATV: Ostavka Dragutina Rodića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije