Evo koliko je u septembru iznosila najviša, a koliko najniža prosječna plata u FBiH

3
Radiosarajevo.ba
Evo koliko je u septembru iznosila najviša, a koliko najniža prosječna plata u FBiH
Foto: Centralna banka BiH / Ilustracija / Novac

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za septembar 2022. u Federaciji BiH iznosila je 1.140 KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za septembar nominalno je viša za 0,2 posto, a realno niža za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za septembar 2022. nominalno je viša za 14,2 posto, a realno niža za 3,3 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za septembar u FBiH iznosila je 1.766 KM, i nominalno je viša za 0,3 posto, a realno niža za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Sigurnosna situacija u Sarajevu: Traže se ostavke Uka, Katice i Okerića

Sigurnosna situacija u Sarajevu: Traže se ostavke Uka, Katice i Okerića

Prosječna plata u aprilu  1.080 KM. Potrošačka korpa u junu 2.640 KM

Prosječna plata u aprilu 1.080 KM. Potrošačka korpa u junu 2.640 KM

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za septembar 2022. godine nominalno je viša za 14,5 posto, a realno niža za 3,1 posto.

U septembru 2022. ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH je 539.334. U odnosu na prethodni mjesec broj zaposlenih se povećao za 1,3 posto, a broj zaposlenih žena za 2,7 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije