Evo koliko iznosi posječna plaća u FBiH za decembar

2
Radiosarajevo.ba
Evo koliko iznosi posječna plaća u FBiH za decembar
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Posječna neto plaća u FBiH u decembru prošle godine iznosila je 1.046 KM i nominalno je veća za 2,3 posto, a realno za 1,5 posto u odnosu na novembar.

U odnosu na decembar 2020., prosječna plaća veća je za 5,3 posto, dok je realno niža za 1,1 posto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

U decembru prošle godine, u odnosu na prethodni mjesec, najveće povećanje prosječne neto plaće zabilježeno je u financijskim i djelatnostima osiguranja, i to za 17,6 posto, dok je broj zaposlenih ostao na istom nivou.

Povećanje prosječne neto plaće od 5,3 posto zabilježeno je i u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, gdje se broj zaposlenih povećao za 0,1 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne neto plaće od 3,2 posto zabilježeno je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu, gdje je broj zaposlenih smanjen za 3,9 posto.

Smanjenje prosječne neto plaće u decembru zabilježeno je i u pružanju smještaja te pripremi i posluživanju hrane za 1 posto, a broj zaposlenih je smanjen za 0,6 posto.

Podsjećamo, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec decembar 2021. godine iznosi 2.265,67 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije