Europski parlament zasjeda u srijedu: Raspravljat će se o posljedicama razornih poplava u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Europski parlament zasjeda u srijedu: Raspravljat će se o posljedicama razornih poplava u BiH
Foto: EPA-EFA / Europski parlament

Europski parlament (EP) je na inicijativu eurozastupnice Željane Zovke danas odlučio kako će u srijedu, 9. listopada, na plenarnoj sjednici raspravljati o posljedicama razornih poplava u Bosni i Hercegovini.

Iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke priopćeno je kako je Zovko zatražila i aktivaciju dostupnih mehanizama unije za pružanje financijske pomoći u zemljama pogođenim prirodnim katastrofama.

Zovko je upozorila kako je stanje u Bosni i Hercegovini još uvijek alarmantno, ističući kako su poplave odnijele brojne živote, a za mnogim žrtvama se još uvijek traga.

UŽIVO | Lokalni izbori 2024: HDZ BiH i SDA zadržali čelne pozicije u nekoliko gradova

UŽIVO | Lokalni izbori 2024: HDZ BiH i SDA zadržali čelne pozicije u nekoliko gradova

Zovko je pozdravila odluku Europske komisije o aktiviranju Mehanizma civilne zaštite EU-a te je zatražila mobiliziranje sredstava iz Europskog fonda za solidarnosti, kao glavnog instrumenta EU-a za potporu oporavku od prirodnih katastrofa i izraz solidarnosti EU-a, što je bio slučaj s  poplavama u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj i Francuskoj 2023. godine.

"Ljudska i moralna dužnost je mobilizirati sva raspoloživa sredstva kako bi se u ovim teškim trenucima pružila prijeko potrebna pomoć ljudima koje je na bilo koji način pogodila ova poplava. Nužno je da u EU parlamentu imamo ovu raspravu kako bismo zajednički pronašli najučinkovitiji način pružanja pomoći svim stradalima", naglasila je Zovko.

Vlada Brčko distrikta: 8. oktobar proglašen Danom žalosti

Vlada Brčko distrikta: 8. oktobar proglašen Danom žalosti

Zovko je također poslala pismo povjereniku za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju u kojem je zatražila da se hitno odblokiraju sredstava iz Plana rasta za zapadni Balkan kao i preusmjeravanje IPA III fondova, kako bi se iskoristila sva raspoloživa sredstva za pomoć unesrećenima u Bosni i Hercegovini.

"Naša je obveza pomoći ljudima koji su izgubili sve, neki od njih i svoje najmilije. Ova neviđena tragedija me duboko potresla i želim biti sigurna da sam i ja osobno i svi ostali koji to mogu, učinili sve da se ljudima olakša koliko god je to moguće", zaključila je Zovko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije