Europska unija traži da Bosna i Hercegovina uvede vize građanima Rusije

9
A. Sokolović
Europska unija traži da Bosna i Hercegovina uvede vize građanima Rusije
Foto: Freepik / Ilustracija

Europska unija od Bosne i Hercegovine traži da kao zemlja kandidat uvede vize za državljane Rusije, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Delegacije Europske unije u Sarajevu.

To je za portal Radiosarajevo.ba rekao Ferdinand Koenig, potvrdio glasnogovornik Delegacije EU u BiH, naglašavajući da iz Delegacije EU od Bosne i Hercegovine očekuju da se uskladi sa vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije i sa viznom politikom EU.

"Posljednji izvještaj objavljen u oktobru, dosta govori o usklađenosti vanjske politike", dodao je Koenig za naš portal.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Za dvije godine BiH ispunila samo jedan od 14 prioriteta EU

Za dvije godine BiH ispunila samo jedan od 14 prioriteta EU

Podsjetimo, u Izvještaju o napretku Europske komisije istaknuto je da Bosna i Hercegovina treba uvesti vize Rusiji.

Nakon što je naša postala kandidat za članstvo u Europsku uniju, pitanje usklađivanja s viznom politikom EU dobilo je na važnosti i iz Delegacije EU očekuje da to pitanje dođe na dnevni red. U prvom redu na ispitu će biti Vijeće ministara BiH, koje je od srijede, 25. januara, u novom sazivu.

Pred bosanskohercegovačkim vlastima i dalje ostaje zahtjev da se implementira 14 prioriteta, među kojima je i osiguravanje da se nadalje izbori provode u skladu s europskim standardima, tu je i poboljšanje institucionalnog okvira, uključujući i ustavnu reformu.

Također, među 14 prioriteta spadaju i uvjeti uspostavljanja učinkovite koordinacije upravljanja granicama.

Johann Sattler uputio čestitku Elmedinu Konakoviću

Johann Sattler uputio čestitku Elmedinu Konakoviću

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i njegov zamjenik Josip Brkić su na jučerašnjem radnom sastanku ugostili šefa delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera

Tom prilikom, ambasador Sattler je istaknu snažnu volju Delegacije EU u BiH da asistira BiH na putu prema Evropskoj Uniji u nadi da ćemo ostvariti vidljiv napredak u što skorijem periodu.

Poslane su jasne poruke o važnosti imenovanja Vijeća ministara i istaknuta je činjenica da je taj potez vrlo bitan u daljem prosperitetu Bosne i Hercegovine na putu ka evropskim integracijama.

BiH bezvizni režim ima još sa Turskom, Azerbejdžanom, Bahreinom, Kuvajtom, Katarom i Omanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije