Europska unija traži da Bosna i Hercegovina uvede vize građanima Rusije

9
A. Sokolović
Europska unija traži da Bosna i Hercegovina uvede vize građanima Rusije
Foto: Freepik / Ilustracija

Europska unija od Bosne i Hercegovine traži da kao zemlja kandidat uvede vize za državljane Rusije, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Delegacije Europske unije u Sarajevu.

To je za portal Radiosarajevo.ba rekao Ferdinand Koenig, potvrdio glasnogovornik Delegacije EU u BiH, naglašavajući da iz Delegacije EU od Bosne i Hercegovine očekuju da se uskladi sa vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije i sa viznom politikom EU.

"Posljednji izvještaj objavljen u oktobru, dosta govori o usklađenosti vanjske politike", dodao je Koenig za naš portal.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Za dvije godine BiH ispunila samo jedan od 14 prioriteta EU

Za dvije godine BiH ispunila samo jedan od 14 prioriteta EU

Podsjetimo, u Izvještaju o napretku Europske komisije istaknuto je da Bosna i Hercegovina treba uvesti vize Rusiji.

Nakon što je naša postala kandidat za članstvo u Europsku uniju, pitanje usklađivanja s viznom politikom EU dobilo je na važnosti i iz Delegacije EU očekuje da to pitanje dođe na dnevni red. U prvom redu na ispitu će biti Vijeće ministara BiH, koje je od srijede, 25. januara, u novom sazivu.

Pred bosanskohercegovačkim vlastima i dalje ostaje zahtjev da se implementira 14 prioriteta, među kojima je i osiguravanje da se nadalje izbori provode u skladu s europskim standardima, tu je i poboljšanje institucionalnog okvira, uključujući i ustavnu reformu.

Također, među 14 prioriteta spadaju i uvjeti uspostavljanja učinkovite koordinacije upravljanja granicama.

Johann Sattler uputio čestitku Elmedinu Konakoviću

Johann Sattler uputio čestitku Elmedinu Konakoviću

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i njegov zamjenik Josip Brkić su na jučerašnjem radnom sastanku ugostili šefa delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera

Tom prilikom, ambasador Sattler je istaknu snažnu volju Delegacije EU u BiH da asistira BiH na putu prema Evropskoj Uniji u nadi da ćemo ostvariti vidljiv napredak u što skorijem periodu.

Poslane su jasne poruke o važnosti imenovanja Vijeća ministara i istaknuta je činjenica da je taj potez vrlo bitan u daljem prosperitetu Bosne i Hercegovine na putu ka evropskim integracijama.

BiH bezvizni režim ima još sa Turskom, Azerbejdžanom, Bahreinom, Kuvajtom, Katarom i Omanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije