Europi se približava ‘ubica zime‘, BiH prva na udaru, nadrealne temperature: Evo do kada će trajati

1
Radiosarajevo.ba
Europi se približava ‘ubica zime‘, BiH prva na udaru, nadrealne temperature: Evo do kada će trajati
Foto: Radiosarajevo / Lijepo vrijeme / Ilustracija

Anticiklona Zeus, ubica zime, stiže iz Afrike i proširit će se na veći dio Europe, uključujući i Bosnu i Hercegovinu i ostatak Zapadnog Balkana.

Ubrzo ćemo doživjeti posljedice njezinih učinaka jer nam donosi sunčano vrijeme, temperature iznad uobičajenih i obilje magle. Ova suptropska anticiklona je toliko snažna da će privremeno zamijeniti zimsko vrijeme, pa možete zaboraviti na nošenje debelih jakni tokom sljedećih deset dana.

Meteorolozi u Bosni i Hercegovini očekuju temperature čak i preko 16 stepeni. Ovakva će situacija trajati najmanje do kraja sljedeće sedmice.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Prognoza je da će 16 stepeni već biti od 1. februara, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Drvar -8, Bugojno -7, Ivan Sedlo, Livno, Sanski Most, Sokolac i Zenica -6, Banja Luka, Bihać, Prijedor i Tuzla -5, Doboj i Sarajevo -4, Bijeljina i Široki Brijeg -3, Gradačac 0, Srebrenica i Trebinje 1, Mostar, Neum i Stolac 5 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 960 milibara, za 15 miliba je viši od normalnog i sporo raste.

Iz srca Afrike stiže "Zeus" i donosi promjenu vremena: Europu čekaju nadrealne temperature

Iz srca Afrike stiže "Zeus" i donosi promjenu vremena: Europu čekaju nadrealne temperature

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne na sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 1, na jugu zemlje do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.

U Sarajevu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura oko 4 stepena.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Stabilizacija vremenskih prilika povoljno će djelovati na većinu ljudi, a hronični bolesnici i meteoropate osjetiće djelimično olakšanje. Temperature će u jutarnjim satima biti niske, na što bi, uz mjestimičnu pojavu magle u dijelu Bosne, trebalo obratiti pažnju, biti oprezniji i prilikom boravka na otvorenom prikladno se odjenuti. Potom ugodnije i toplije. Na jugu i jugozapadu uz više temperature i sunčanije vrijeme većim dijelom dana.

Objavljena je prognoza do kraja januara i prvi dan februara:

Za 30. januar 2024 (utorak), sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne na sjeveru zemlje i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima je moguća magla ili niska oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.

Poznati meteorolog najavio 'februarsko proljeće', a onda veliku promjenu vremena: Objavio datume

Poznati meteorolog najavio 'februarsko proljeće', a onda veliku promjenu vremena: Objavio datume

ZA 31. januar 2024 (srijeda), sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni. 

ZA 1. februar 2024 (četvrtak), sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, postupni porast oblačosti. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, na jugu do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14, na jugu zemlje do 16 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije