Euroatlantske integracije glavni zadatak Vijeća ministara u 2010.

Radiosarajevo.ba
Euroatlantske integracije glavni zadatak Vijeća ministara u 2010.

Vijeće ministara BiH donijelo je danas Program rada za 2010. godinu, uz prihvatanje tehničkih korekcija, i usvojilo Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2009., koji će Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH, saopćeno je nakon sjednice.

NATO i EU glavne zadaće u 2010.

Program rada Vijeća ministara za 2010. fokusiran je na daljnji napredak Bosne i Hercegovine u oblastima evropskih integracija, punopravno članstvo u NATO-u i daljnje aktivnosti u vezi s liberalizacijom viznog režima.

U tom pravcu planirana je izrada više od 65 zakona i 219 podzakonskih akata, te oko 70 materijala koji su u direktnoj vezi s procesom pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, prenosi Fena.

Istovremeno je planirano zaključivanje 228 međunarodnih ugovora i sporazuma te razmatranje 220 tematskih tačaka posvećenih reformi javne uprave, informacionim tehnologijama, finansijama i ekonomiji.

Prema Izvještaju o radu, Vijeće ministara BiH u 2009. godini održalo je 42 sjednice na kojima su razmotrene 1.324 tačke, među kojima su utvrđeni amandman na Ustav BiH (u vezi sa statusom Brčko Distrikta BiH) i 66 prijedloga zakona, te usvojene 24 strategije i akciona plana.

Vijeće ministara BiH u 2009. godini donijelo je 255 odluka, utvrdilo 145 prijedloga osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja međunarodnih ugovora i sporazuma i 101 odluku o ratifikaciji međunarodnih sporazuma.

Akcioni plan borbe protiv organiziranog kriminala

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Akcioni plan za provođenje Strategije BiH za borbu protiv organiziranog kriminala koja sadrži paket mjera za provođenje općih i posebnih ciljeva za period do 2012. godine.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da nosioce aktivnosti na implementaciji Akcionog plana upozna o njihovim obavezama sadržanim u Akcionom planu.

Donošenje Akcionog plana proisteklo je iz Strategije BiH za borbu protiv organiziranog kriminala koja je usvojena na 99. sjednici Vijeća ministara, održanoj 24. septembra prošle godine, čime BiH u cijelosti ispunjava još jednu od planiranih obaveza u procesu liberalizacije viznog režima.

Akcioni plan sadrži paket mjera s jasno preciziranim nadležnim institucijama, rokovima i indikatorima provođenja radi ispunjavanja osam općih ciljeva, među kojima su harmoniziranje pravnih propisa u BiH s međunarodnim konvencijama, preporukama i standardima u ovoj oblasti; povećanje efikasnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, uključujući i oduzimanje imovine proistekle izvršenjem krivičnog djela; razvijanje međunarodne i saradnje između javnog i privatnog sektora te civilnog društva u ovoj oblasti, prenosi Fena.

Utvrđen prijedlog Ugovora između OS BiH i Svete Stolice

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da, u saradnji s ostalim nadležnim ministarstvima, pripremi informaciju o akciji "Svjetlost", izvedenoj 2. februara na području Gornje Maoče, koju će Vijeće ministara BiH, nakon razmatranja, dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Predlagač, Ministarstvo odbrane, dostavit će Prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar Selmo Cikotić.

Usvajanje ovog ugovora o pastoralnoj brizi za katoličke vjernike - pripadnike Oružanih snaga BiH proisteklo je iz Osnovnog ugovora sa Svetom Stolicom.

Vijeće ministara BiH imenovalo je Severina Montinu za zamjenika direktora Arhiva Bosne i Hercegovine. Imenovanje je izvršeno nakon što je Vijeće ministara BiH razmotrilo Mišljenje Agencije za državnu službu BiH o okončanoj konkursnoj proceduri i listu najuspješnijih kandidata za ovu poziciju, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije