EUobserver: Građanima BiH i Albanije vize neće biti ukinute krajem godine

Radiosarajevo.ba
EUobserver: Građanima BiH i Albanije vize neće biti ukinute krajem godine

Građani Srbije, Makedonije i Crne Gore mogli bi bez viza putovati u zemlje Evropske unije već od kraja ove godine, rekli su ministri vanjskih poslova zemalja EU u ponedjeljak.

„Ministri ohrabruju Evropsku komisiju da otpočne s procesom ukidanja viza za zemlje Zapadnog Balkana koje su ispunile sve postavljenje uvjete iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, kako bi se, u idealnim okolnostima, vize ukinule krajem ove godine“, rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout na press-konferenciji u ponedjeljak.

Makedonija – sigurno, Srbija i Crna Gora - najvjerovatnije


Makedonija, inače kandidat za pristup Uniji, ispunila je sve tražene uvjete (sigurnost dokumenata, unutarnja sigurnost, osnovna ljudska prava i vanjski odnosi) i njeni građani će sasvim sigurno bez viza putovati u Evropu, piše EUobserver.

Srbija i Crna Gora su odradile veliku većinu zadataka a očekuje se da ostatak odrade u toku godinu, što će značiti da bi i građani ove dvije zemlje Zapadnog Balkana vrlo vjerovatno mogli slobodno putovati od Nove godine.

Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn pozdravio je ovakvu odluku Vijeća EU i dodao:

„Današnja sjednica Vijeća rezultirala je dobrim vijestima za građane zemalja Zapadnog Balkana. Komisija već godinama naporno i predano radi na liberalizaciji viznog režima, jer znamo koliko je ljudima iz ove regije stalo do slobodnog putovanja. Posebice je bezvizni režim i mogućnost slobodnog putovanja važna za mlađe generacije.“

„Komisija će se potruditi da prije ljetne pauze dostavi preporuke za ukidanje viza“, rekao je Rehn.

Nakon što Komisija uputi preporuke onda Evropski parlament mora dati svoju suglasnost, nakon čega svaka zemlja članica ponaosob mora dati zeleno svjetlo za ukidanje viza zemljama koje su ispunile uvjete iz Mape puta, piše ovaj briselski portal.

BiH i Albanija neće imati bezvizni režim od 2010.

Što se tiče Bosne i Hercegovine i Albanije, EUobserver je stava da su ove dvije zemlje ostvarile najmanje napretka u ispunjavanju zadataka iz Mape puta, te da nije realno očekivati ukidanje viza ovim zemljama u ovoj fazi.

Podsjećanja radi, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je usvojio četiri zakona iz Mape puta (Zakon o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti). Pored ova četiri zakona, neophodno je usvojiti i Zakon o zabrani diskriminacije, koji je na jučerašnjoj sjednici Doma naroda tek bio u prvom čitanju. Za očekivati je da ovaj zakon neće biti olako usvojen, jer neki delegati već osporavaju ovaj zakon zbog toga što se njime štite prava homoseksualaca a narušavaju „tradicionalne vrijednosti“.

Realno: juni 2010.?


Većina neophodnih zakona bila je usaglašena već u aprilu 2008. godine, ali je nedostatak političke volje, posebice delegata i zastupnika iz SNSD-a Milorada Dodika, te, s druge strane, neažurnost ministra sigurnosti Tarika Sadović, doveli su do toga da se neophodni zakoni usvajaju na sam dan sjednice Vijeća Evropske unije.

Pored toga, neophodno je da Bosna i Hercegovina počne s procesom izdavanja biometrijskih pasoša, za šta su osigurani svi tehnički i administrativni uvjeti, a od početka jula 2009. u narednih šest mjeseci trajat će testna faza izdavanja ovakvih putnih isprava.

S takvim činjeničnim stanjem nije realno očekivati ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine krajem 2009. godine. Evropska inicijativa za stabilnost (ESI) nedavno je saopštila da bi za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju idealno vrijeme ukidanja viznog režima bilo u junu 2010. godine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije