EUFOR: U Bazi Butmir trenutno nema potvrđenih slučajeva infekcije

B. T.
EUFOR: U Bazi Butmir trenutno nema potvrđenih slučajeva infekcije
Foto: EUFOR / Ilustracija

Nakon nekoliko nedavnih repatrijacija iz medicinskih razloga, u Bazi Butmir trenutno nema potvrđenih slučajeva infekcije osoblja koronavirusom (COVID-19).

Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u Uredu za odnose s javnoću EUFOR-a, na upit o trenutnom zdravstvenom stanju pripadnika EUFOR-a, a nakon što je nedavno objavljeno su neki od pripadnika EUFOR-a zaraženi.

"EUFOR se maksimalno uzdržava od bilo kakvih kretanja koja nisu operativne prirode i najvažnije operativne dužnosti nastavit će da izvršava što je moguće pažljivije. Nošenje maski tokom obavljanja dužnosti na otvorenom, telefonski razgovori i video konferencije umjesto sastanaka licem u lice, česte dezinfekcije radnog prostora, rad od kuće za veliki dio našeg civilnogosoblja iz BiH i zatvaranje ugostiteljskih objekata i rekreativnih sadržaja u bazi samo su neke od preventivnih mjera koje se primjenjuju. Sve ovo doprinosi smanjenom kretanju ljudi i njihovom mogućem izlaganju virusu i širenju istog", rečeno nam je u EUFOR-u.

Iz EUFOR-a za Radiosarajevo.ba: Zaražena osoba se pridržavala svih uputa

EUFOR potvrđuje da se jedna osoba kod koje je potvrđena infekcija virusom COVID-19 trenutno nalazi u izolaciji u bazi Butmir, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Snaga Europske unije. Kako su naveli, osoba kod koje je sinoć potvrđen slučaj koronavirusa pridržavala se svih smjernica.

Upitani kako je pandemija uticala na funkcioniranje, s obzirom na to i da su Ujedinjene nacije obustavile raspoređivanje i rotaciju mirovnih misija u svijetu, kažu nam da EUFOR nije prestao sa zamjenom snaga, budući da se već primjenjuju mjere kojima se umanjuje mogućnost prenošenja COVID-19.

Kod zamjene nekih snaga došlo je do pomjeranja, kako bi se omogućila primjena preventivnih mjera. Ove mjere obuhvataju karantin za osoblje u njihovoj matičnoj državi prije upućivanja u BiH i medicinski pregled. Potom, osoblje se ponovo podvrgava medicinskom pregledu po dolasku u Bazu Butmir, prije preuzimanja aktivne dužnosti.

"Nije bilo slučajeva da je osoblje završilo misiju, ali nije se moglo vratiti kući", rečeno nam je u Uredu za odnose s javnošću EUFOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije