EUFOR potvrdio: Da, pratili smo vježbu MUP-a RS

2
F.V.
EUFOR potvrdio: Da, pratili smo vježbu MUP-a RS
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vježbe MUP-a RS na Jahorini

EUFOR je potvrdio za portal Radiosarajevo.ba da su pratili vježbu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Žandarmerije RS-a koja se, osim u Mrkonjić Gradu, danas odvijala i na Jahorini, u blizini Sarajeva.

"Da, EUFOR je pratio vježbu. EUFOR nadzire sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi svjesnosti o situaciji i/ili kako bi osigurao da sigurno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo, u skladu s mandatom", kazali su iz EUFOR-a odgovaraući na pitanje portala Radiosarajevo.ba.

Pojasnili su da vježba nije snimana, već samo praćena.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

"To nije pogrešno jer EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom u cijeloj BiH", istakli su.

Komentirajući tvrdnje ministra unutrašnjih poslova RS-a Dagana Lukača da zbog nadlijetanja EUFOR-ovog aviona nisu mogli podići drugi helikopter MUP-a RS, iz EUFOR-a su, također, kazali da nije bilo razloga za takvo nešto:

"Zračni prostor na mjestu održavanja vježbe u entitetu RS je klase "G" što je nekontrolirani zračni prostor. Stoga prisutnost zrakoplova EUFOR -a nije spriječila drugu letjelicu RS-a da uzleti i primijeni pravila "vidi i izbjegavaj" prema klasifikaciji zračnog prostora...", dodali su.

Nadalje, potvrdili su i da je EUFOR imao promatrača na terenu.

"Smatralo se da je to nedostatno da se vidi pun razmjer vježbe pa je zrakoplovstvo EUFOR-a, također, imalo zadatak pratiti vježbu", naveli su iz EUFOR-a, te ponovili:

"EUFOR nadzire sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi svjesnosti o situaciji i/ili kako bi osigurao da sigurno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo, u skladu s mandatom. Nije bitno da li je vježba bila unutar RS ili negdje drugdje u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije