EUFOR o spašavanju državljanke Hrvatske s planine Velež: Objavljeni detalji akcije

1
Radiosarajevo.ba
EUFOR o spašavanju državljanke Hrvatske s planine Velež: Objavljeni detalji akcije
Foto: Facebook / GSS Prenj tokom akcije spašavanja

Snage Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) objavio je detalje o akciji spašavanja državljanke Hrvatske koja je ostala zarobljena tokom planinarenja u Hercegovini. 

Saopštenje EUFOR-a prenosimo u cijelosti: 

"U nedjelju, 28. maja 2023. godine, u 20:00 sati, EUFOR primio je hitan poziv iz Ureda ministra odbrane  BiH sa zahtjevom za sanitetsku evakuaciju helikopterom.

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

U području istočno od Mostara na planini Velež, planinarka je povrijeđena nakon što je pala na planinarskoj stazi Via Ferrata. EUFOR “Althea” je odmah poslao spasilački helikopter sa medicinskim osobljem iz sastava EUFOR-a, kako bi pružili podršku većem broju jedinica gorske službe spasavanja koje su već djelovale na licu mjesta.

Situacija na lokaciji bila je teška zbog povreda koje je planinarka pretrpjela i opasne lokacije za helikopter u blizini litice. Konačno, nakon što su pripadnici gorske službe spasavanja spustili povrijeđenu na nižu i lakše dostupnu lokaciju i nakon što je posada helikoptera izvršila nekoliko naleta, operacija spašavanja vitlom uspješno je provedena.

Na podrucju planine Velež na lokalitetu Vita Felale doslo je do nesrece u kojoj je povrijeđena drzavljanka RH . U tijeku je operacija spašavanja.

Posted by Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-e on Sunday, May 28, 2023

Bliska saradnja između jedinica gorske službe spasavanja na licu mjesta i posade helikoptera EUFOR-a bila je ključna za uspješnu operaciju sanitetske evakuacije helikopterom.

Nakon što joj je pružena prva pomoć, povrijeđena osoba je helikopterom prevezena u bolnicu 'Dr. Safet Mujić' u Mostaru", navodi se u saopštenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije