EU za obrazovanje Roma u BiH izdvaja tri miliona eura

Radiosarajevo.ba
EU za obrazovanje Roma u BiH izdvaja tri miliona eura
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predstavljen projekt „Povećanje mogućnosti obrazovanja za romske učesnike i mlade Rome“

Više od 300 romske djece u Bosni i Hercegovini u naredne tri godine učestvovat će u projektu „Povećanje mogućnosti obrazovanja za romske učesnike i mlade Rome“, koji je danas predstavljen u Sarajevu.

„Projekt je inicirao Romski obrazovni fond (REF) a podržan je grant sredstvima Evropske unije u vrijednosti tri miliona eura, dok je REF podržao sa 827.000 eura“, rekao je šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će iskustva iz ovog projekta koristiti u svrhu pokretanja sličnih aktivnosti koje trebaju provoditi nadležne obrazovne vlasti u BiH.

„Jedan od rezultata projekta bit će stvaranje većih šansi za zapošljavanje Roma“, kazala je pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice Saliha Đuderija.

Predsjedavajući Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić kaže da će oko 100 romske djece uzrasta od tri do šest godina s područja Visokog, kao i njihovi roditelji biti uključeni u aktivnosti ranog razvoja kako bi se omogućio pristup kvalitetnim predškolskim ustanovama.

„Također, u Kaknju oko 80 romske djece uzrasta do šest godina moći će koristiti usluge biblioteke igračaka“, dodao je Fafulić.

U Zeničko-dobojskom kantonu oko 60 učenika u srednjim školama će dobiti stipendije na osnovu uspjeha, kao i podršku tutora i mentora u školi. Za šest studenata i apsolvenata u BiH projekt će obezbijediti stipendije, a bit će im ponuđena i mogućnost zapošljavanja.

Partnerske organizacije koje će učestvovati u realizaciji projekta su Centar za podršku Roma „Romalen“ iz Kaknja i Udruženje „Euro Rom“ iz Tuzle.

„Do sada smo na području Tuzlanskog kantona uspjeli da prelazak djece iz osnovne u srednje škole bude 100 posto. Siguran sam da ćemo takve rezultate ostvariti i na području Zeničko-dobojskog kantona realizacijom projekta 'Povećanje mogućnosti obrazovanja za romske učesnike i mlade Rome'“, poručio je projekt menadžer Nedžad Jusić iz Udruženja „Euro Rom“ iz Tuzle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije