EU: Usporene reforme u BiH

Radiosarajevo.ba
EU: Usporene reforme u BiH

Bosna i Hercegovina je postigla ograničen napredak u ispunjavanju političkih kriterija u skladu s Evropskim partnerstvom, stoji u godišnjem biltenu EU.

Ovo je jedan od zaključaka iz poglavlja o strategiji proširenja Evropske unije, objavljenog u sklopu godišnjeg Biltena Evropske unije.

Dalje se navodi da su nedostatak konsenzusa, česti izazovi Dejtonskom/Pariškom mirovnom sporazumu i zapaljiva retorika negativno uticali na funkcioniranje institucija i usporili reforme.

Bosna i Hercegovina, također, treba dalje da izgradi administrativne kapacitete, naročito na državnom nivou i pojača antikorupcijske napore.

U vezi s demokratijom i vladavinom prava, postignut je ograničeni napredak prema stvaranju funkcionalnijih i efikasnijih državnih struktura, a nikakav napredak na ustavnoj reformi.

Unutarnje tenzije te fragmentirana i nekoordinirana politika između države i entiteta ostaje glavna prepreka za efikasan rad državne vlade. Nedostatak političke volje i problem kapaciteta vlade i parlamenta i dalje je uzrok odgađanja usvajanja legislative.

Direkcija za evropske integracije je nastavila imati važnu ulogu u promoviranju evropskih integracija, ali je negativno pogođena ograničenom personalom i teškom političkom klimom.

Nedostatak recentnog popisa stanovništva je ozbiljan hendikep za političko planiranje u BiH kao cjelini.

Bosna i Hercegovina je postigla malo napretka u borbi protiv korupcije, koja je ostala raširena i predstavlja ozbiljan problem. Državna strategija za borbu protiv korupcije nije dobro implementirana. Presude za korupciju ostale su veoma ograničene.

Kada su u pitanju sloboda izražavanja i medija, sloboda udruživanja i vjeroispovijesti, koje su zagarantirane državnim i entitetskim ustavima, učinjeno je malo dodatnog napretka i potrebna je bolja implementacija postojećih zakona. Federalni zakon o javnom emiteru je usvojen, ali je još potrebna njegova puna harmonizacija s relevantnim državnim zakonima. Svi zakoni o javnim emiterima trebaju se pravilno implementirati da bi se ispunio ovaj ključni prioritet iz Evropskog partnerstva.

Bilo je pokušaja da se zadrže finansijski izvori namijenjeni sistemu javnog emitiranja. Zabilježeni su i novi slučajevi fizičkih napada na novinare i urednike.

Bosna i Hercegovina je postigla ograničen napredak u borbi protiv organiziranog kriminala, koji ostaje stvar ozbiljne zabrinutosti i pogađa vladavinu prava i poslovno okruženje. Implementacija strategije za borbu protiv organiziranog kriminala bila je nedovoljna.

Pravni okvir je na snazi, ali se implementacija mora popraviti.

Bosna i Hercegovina je zemlja porijekla, tranzita i odredišta za trgovinu ljudima. Ovo ostaje razlog za brigu, navodi se, između ostalog, u Biltenu Evropske unije.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije