Odluka EU: Roaming na Balkanu neće biti ukinut, samo će smanjiti cijene

Fena
Odluka EU: Roaming na Balkanu neće biti ukinut, samo će smanjiti cijene
Foto: Pixabay.com / Ilustracija
Europski lideri danas su se u Sofiji tokom samita EU i Zapadni Balkan obavezali da će raditi na smanjenju troškova roaminga, saznaje FENA.

Iako se u medijima spekuliralo da će roaming biti potpuno ukinut za šest država regije, EU je u okviru Digitalne agende za zapadni Balkan, koju je odlučila pokrenuti, navela da će biti "samo olakšavanje smanjenja troškova roaminga“.

Dokument je objavljen kao Prilog Deklaraciji, a pod naslovom Program prioriteta iz Sofije.

Osim toga EU se obavezala na "pokretanje paketa znatne tehničke pomoći za utvrđivanje potencijalnih digitalnih ulaganja (uključujući širokopojasni internet)" putem Okvirnog sporazuma o ulaganju za zapadni Balkan i Instrumenta pretpristupne pomoći.

Još od 2014. godne Bosna i Hercegovina i zemlje okruženja - Crne Gora, Srbija i Makedonija pokreću inicijative da im se ukine roming u zemljama EU. Do sada je svaki takav pokušaj bio neuspješan. Aktiviranje inicijative, odnosno potpisivanje sporazuma o ukidanju roaminga za sve zemlje zapadnog Balkana bi značilo da bi stanovnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije možda i ove godine mogli razgovarati bez troškova roaminga.

Nakon što je Bugarska preuzela predsjedanje EU-om, ona je reaktivirala tu inicijativu i najavljuje da bi na Summitu u Sofiji mogao biti potpisan sporazum o ukidanju roaminga i za sve zemlje zapadnog Balkana te pristupanje toj europskoj smjernici, što znači da bi roaming bio potpuno ukinut.

Podsjećamo, kod ukidanja roaminga u zemljama EU je bilo snažnog otpora telekomunikacijskih kompanija koje su tvrdile da bi zabrana vodila strogoj regulaciji cijena, što bi moglo štetiti njihovu poslovanju. A Bugarska je kao jedan od prioriteta svoga šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a postavila “ubrzavanja EU digitalne politike na zapadnom Balkanu kroz postupno reduciranje roaming-naplata i poboljšanje pristupa širokopojasnom internetu”. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije