EU: Riješiti situaciju sa Parlamentom RS-a

Radiosarajevo.ba
EU: Riješiti situaciju sa Parlamentom RS-a

Šefovi misija država članica EU i delegacije Evropske komisije u BiH pozvali su danas Narodnu skupštinu Republike Srpske da prioritetno riješi situaciju u vezi sa zaključcima o efektima prenošenja ustavnih nadležnosti sa RS na BiH, na način koji će doprinijeti evropskoj perspektivi BiH.

Oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog zaključaka koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, saopšteno je iz Ambasade Češke u BiH.

"Zaključci dovode u pitanje obavezu BiH da usvoji zakone i realizuje mnoge reforme prihvaćene u Evropskom partnerstvu ili kao preduslov za potpisivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. EU je do sada, u svrhu podrške ovim reformama, investirala značajna finansijska sredstva", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da bi realizacija dijela zaključaka predstavljala prepreku evropskoj budućnosti BiH, slabljenjem kapaciteta države za provođenje reformi neophodnih za proces EU integracija.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obratio se pismom od 25. maja predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću od kojeg zahtijeva da se angažuje da parlament Srpske prije 11. juna glasanjem usvoji zaključak, kojim bi zaključak od 14. maja bio proglašen ništavnim.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije