EU razočarana zastojem u napretku BiH

Radiosarajevo.ba
EU razočarana zastojem u napretku BiH

Evropska unija (EU) razočarana je zastojem u napretku Bosne i Hercegovine kada je u pitanju reformski proces u smjeru eurointegracija, a posebno razočarenje EU izražava zbog nastavka secesionističke retorike u toj zemlji, stoji u izvještaju Evropske komisije u vezi sa napretkom BiH, javio je reporter agencije Anadolija.

Vijeće Evropske unije cijeni progres koji je ostvaren početkom 2012. godine, a koji se ogleda u formiranju Vijeća ministara na državnom nivou, te donošenju Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu stanovništva, stoji u izvještaju VE.

Kako je navedeno u izvještaju Vijeće Evropske unije nedvosmisleno podržava evropsku perspektivu BiH uz podršku njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Zvaničnici Evropske unije razočarani su zbog neispunjavanja Mape puta predviđene za juni 2012. godine, ali i zabrinuti zbog nerealizacije ranije postignutih političkih dogovora.

Prioritet Bosne i Hercegovine mora biti provedba ustavne reforme u svijetlu odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, a poseban trud treba biti uložen u smjeru implementacije te odluke kako bi u potpunosti bio aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Implementacija odluke u slučaju Sejdić-Finci bit će jedan od ključnih faktora za aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Vijeće Evropske unije ukazuje na značaj budućeg formiranja efektivnog koordinacijskog mehanizma za kontakte sa EU, uključujući i pretpristupnu pomoć. Fiskalna održivost ostaje uz pomenute faktore jedan od ključnih prioriteta BiH. Nužno je osigurati implementaciju sporazuma o zakonima o državnoj pomoći i popisu stanovništva. EU podržava strukturalni dijalog među političkim faktorima u BiH, navodi se u izvještaju.

Evropski zvaničnici pozvali su sve relevantne političke faktore u BiH da bez odlaganja implementiraju sve potrebne akcije u svjetlu skorog pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Bh. zvaničnici također su pozvani da ubrzaju uspostavu legislativa u skladu sa evropskim standardima, kako bi bio osiguran nastavak izvoza proizvoda iz Bosne i Hercegovine u susjednu zemlju.

Zvaničnici EU pozvali su domaće lidere da intenziviraju napore u cilju ispunjavanja obaveza, kako bi bili postignuti rezultati koji vode ka dobrobiti svih građana BiH.

U tom kontekstu prioritet je formiranje stabilnih vlada na sviom nivoima vlasti, koje će biti fokusirane na evropsku agendu, a EU će podržavati integracijski proces Bosne i Hercegovine.

BiH je pozvana da ispuni sve potrebne uslove kako bi došlo do zatvaranja OHR-a, a EU će nastaviti da razmatra smanjenje ovlasti i premještanje tog međunarodnog predstavništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije