EU pokrenula proceduru suspenzije IPA fondova za BiH

Radiosarajevo.ba
EU pokrenula proceduru suspenzije IPA fondova za BiH

Nakon što predstavnici sedam bosanskohercegovačkih stranaka na današnjem sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fuleom nisu prezentirali nikakav zajednički prijedlog o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, Europska unija najavila je da će pokrenuti proceduru za suspenziju dijela EU fondova za BiH, javila je Anadolu Agency.

Tako će, ako sporazum uskoro ne bude ipak postignut ubrzo, IPA fondovi biti umanjeni za 54 posto. U praksi, to znači da će BiH izgubiti 47 miliona eura.

U saopćenju iz ureda Štefana Fulea navodi se da, ukoliko u narednih par dana bude postignut dogovor, procedura suspenzije može biti obustavljena. U saopćenju se također napominje da, uprkos novom neuspjehu, europska perspektiva za BiH i dalje postoji.

Ipak, provedba presude Sejdić-Finci je "neophodna kako bi se eliminisala bitna diskriminacija protiv manjina i kršenje međunarodnih obaveza".

"Politički lideri iz BiH moraju pronaći rješenje bez odlaganja, a kako bi ono moglo biti primijenjeno na općim izborima 2014. godine. Još jedni izbori koji bi bili u suprotnosti sa Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava ozbiljno bi narušili legitimitet i kredibilitet izabranih tijela u budućnosti."

Evropska komisija će o eventualnom sljedećem sastanku odlučiti uskoro, kao i o mjerama koje bi mogla preduzeti ako ne dođe do dogovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije