EU pokrenula kampanju za poticanje veće izlaznosti birača na predstojećim izborima u BiH

2
Radiosarajevo.ba
EU pokrenula kampanju za poticanje veće izlaznosti birača na predstojećim izborima u BiH
Foto: Delegacija EU u BiH / Kampanja 'Sve počinje izborom'

Europska unija u Bosni i Hercegovini danas je pokrenula kampanju pod nazivom "Sve počinje izborom" s ciljem da ohrabri i motivira građane Bosne i Hercegovine da iskoriste svoja demokratska prava izlaskom i glasanjem na predstojećim izborima.

Kampanja je otvorena uličnim akcijama pod nazivom 'Birati je lako' ispred BBI Centra u Sarajevu, u parku Petra Kočića u Banja Luci i na Španskom trgu u Mostaru. Prolaznici su u sva tri grada pozvani da učestvuju u nagradnoj igri na način da uđu u glasačku kabinu i izvrše jednostavan odabir, na primjer između modnih artikala, destinacija za putovanja u BiH ili muzičara u usponu. Naglašavajući koliko je lako glasati u zamjenu za simboličnu nagradu, ovom akcijom se nastoji istaknuti vrijednost glasanja za nešto puno vrjednije – budućnost zemlje.

TIBiH: Brojni primjeri zloupotreba javnih resursa tokom predizbornih aktivnosti

TIBiH: Brojni primjeri zloupotreba javnih resursa tokom predizbornih aktivnosti

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Kampanja će obuhvatiti i izjave istaknutih bh. građana o važnosti izlaska na izbore, poput košarkaške zvijezde Jusufa Nurkića, kao i druge aktivnosti usmjerene na angažiranje javnosti i podizanje svijesti o vrijednosti ostvarivanja demokratskih prava.

"Glasanje na izborima jedan je od najvažnijih načina na koji građani u demokratskoj državi mogu uticati na svoju budućnost. Predstojeći izbori 2. oktobra će oblikovati naredne četiri godine u Bosni i Hercegovini. Ono što bih poručio građanima Bosne i Hercegovine jeste da budu pokretači budućnosti kakvu žele, jer sve počinje njihovim izborom. Ne propustite svoju priliku", izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini.

Kampanja će trajati do izbora, a više informacija je dostupno na stranici: svepocinjeizborom.

Sve o izborima možete čitati OVDJE.

/ Anketa

Da li ćete ove godine glasati na izborima?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije