EU podržava stručno obrazovanje u BiH

Radiosarajevo.ba
EU podržava stručno obrazovanje u BiH

Početni sastanak projekta "Podrška stručnom obrazovanju i obuci u Bosni i Hercegovini" (EU VET 4), koji finansira Evropska unija,  bit će održan sutra na Ilidži.

Kako je saopćeno danas, Evropska unija podržava reformu stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini od 1998. godine, a platforma i ljudski resursi potrebni za modernizaciju i reformu stručnog obrazovanja u BiH su formirani. 

EU VET 4 projekt će se nadograditi na prethodne i već provedene reformske inicijative u oblasti stručnog obrazovanja i obuke i provoditi svoje aktivnosti u uskoj saradnji sa svim relevantnim akterima iz sektora obrazovanja, kao i privrednog sektora. 

Visoko kvalitetan i atraktivan sistem stručnog obrazovanja i obuke koji zadovoljava zahtjeve lokalne, kao i globalne ekonomije i osigurava visoko kvalifikovanu radnu snagu za potrebe tržišta rada jedan je od ključnih faktora za privredni razvoj. 

Projekt će podržati izgradnju institucija i kapaciteta u sistemu stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini i to VET odjela pri Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda i škola u skladu sa EU inicijativama za poboljšanje saradnje i kvalitete stručnog obrazovanja i obuke u zemljama članicama EU. 

To će poboljšati vertikalnu i horizontalnu mobilnost učenika koji pohađaju sistem stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini u evropski obrazovni sistem. 

U fokusu početnog sastanka EU VET 4 projekta bit će primjeri učinka prethodnih reformskih aktivnosti podržanih od  Evropke unije u oblasti stručnog obrazovanja i obuke koje će predstaviti lokalni akteri, a bit će predstavljeni i glavni ciljevi novog EU VET 4 projekta.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije