EU podržava mala i srednja preduzeća u BiH

Radiosarajevo.ba
EU podržava mala i srednja preduzeća u BiH

Da bi se smanjila ovisnost zemlje o stranim donacijama i novcu koji šalje dijaspora, unapređenje  konkurentnosti malih i srednjih preduzeća je od ključne važnosti za BiH, izjavio je danas u razgovoru s novinarima u Sarajevu savjetnik za obuku i konsultacije za mala i srednja preduzeća Leif Sonderskov, predstavljajući dosadašnje rezultate u okviru projekta „Podrška EU institucionalnom jačanju kapaciteta regionalnog i lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva“ (EURELSMED).

Ovaj projekt finansira Evropska unija s 2,4 miliona eura za tri godine, počevši od septembra 2009. Projekt nudi široki spektar podrške, savjetovanja i obuke za regionalne i lokalne razvojne agencije iz cijele BiH.

Sonderskov je naveo da je u toku marta u sklopu projekta obučeno oko 120 lokalnih konsultanata i trenera u BiH da bi se usavršile njihove vještine. Za njih je organizirano šest kurseva na tri različite teme da bi se unaprijedio kvalitet njihovog pružanja usluga. U evaluaciji nakon obuke su dobijeni jako pozitivni komentari od njih, a naredni korak je proces akreditacije kojim će se osigurati kvalitet pružanja usluga samih konsultanata.

Sredinom maja će početi vjerovatno najvažniji dio projekta – uvođenje vaučer sheme za mala i srednja preduzeća. Sonderskov je pojasnio da je sistem vaučera stimulativni instrument s dvije svrhe, prvo da se poveća potražnja za uslugama, a u isto vrijeme da kvalitet usluga koji će dobiti mala i srednja preduzeća bude na velikom nivou.

Za vaučer shemu osigurano je inicijalnih 120.000 eura, a vaučeri su ustvari jedna vrsta subvencije za mala i srednja preduzeća da bi smanjili troškove konsultantskih usluga.

Sonderskov kaže da se ovaj stimulativni instrument pokazao dobrim kako u razvijenim evropskim zemljama, tako i u zemljama u razvoju. Ukoliko se projekt provede kako treba, bit će dobra investicija za BiH, budući da će rastom malih i srednjih preduzeća rasti i prihodi od poreza i zaposlenost, tako da se uloženi novac vraća u sistem.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije