EU parlamentarci traže sankcije za Dodika i rukovodstvo RS: "Pređeno je nekoliko crvenih linija"

7
Radiosarajevo.ba
EU parlamentarci traže sankcije za Dodika i rukovodstvo RS: "Pređeno je nekoliko crvenih linija"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dodikova parada u Istočnom Sarajevu

Pređeno je nekoliko crvenih linija i krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pređe dalje od verbalnih izjava i preduzme ciljane akcije, kažu vodeći zastupnici Evropskog parlamenta.

Nakon nedavnih neustavnih svečanosti 'dana RS' Romeo Franz (Zeleni/EFA, Njemačka), predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, i Paulo Rangel (EPP, Portugal), stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu i Hercegovina, izdali su sljedeće saopćenje:

"Rukovodstvo entiteta RS je 9. januara još jednom obilježilo 'dan RS' uprkos dugogodišnjim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim su i samoproglašeni praznik i referendum iz 2016. proglašen neustavnim.

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Olimpijci će u Parizu spavati na anti-sex krevetima

Otkud ozloglašeni Noćni vukovi u BiH 9. januara: Šta kažu iz Granične policije i Tužilaštva BiH?

Otkud ozloglašeni Noćni vukovi u BiH 9. januara: Šta kažu iz Granične policije i Tužilaštva BiH?

Ignoriranje ovih odluka predstavlja krivično djelo. Proslavama 9. januara prethodile su i nakon njih 8. i 10. januara održane takozvane "svečane akademije" u Banjoj Luci i Distriktu Brčko. Odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom. Takođe bezrezervno osuđujemo prisustvo nekoliko srbijanskih ministara, predsjednika Skupštine Srbije i – po prvi put – dvojice ministara tehničke vlade Crne Gore, ovim nezakonitim događajima.

Više puta smo naglašavali da u Evropi nema mjesta negiranju genocida i veličanju osuđenih ratnih zločinaca, što je nespojivo sa pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih. One sprečavaju sve pokušaje pomirenja i rizikuju održavanje opasnih podjela unutar zemlje.

U pozadini ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, dodjela najvećeg odlikovanja RS Vladimiru Putinu povodom ovogodišnjeg 'Dana RS' dovoljno govori o 'osjećaju pripadnosti' rukovodstva RS i njenog prezir prema osnovnim evropskim vrijednostima. Kao i učešće Noćnih vukova u paradi 9. januara. Ovaj nacionalistički motociklistički klub sa sjedištem u Rusiji i sponzoriran od Kremlja dodan je na listu entiteta pod sankcijama EU u julu 2022. godine, a njegovim čelnicima zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Dragan Bursać predstavio uzrok i posljedicu: Civilizacijska razlika između Sarajeva i I. Sarajeva

Dragan Bursać predstavio uzrok i posljedicu: Civilizacijska razlika između Sarajeva i I. Sarajeva

Pređeno je nekoliko crvenih linija i krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pomakne dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji i dalje svjesno i sistematski podrivaju ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima. Milorad Dodik je svojim izjavama i postupcima de facto dezavuirao politički sporazum od 12. juna 2022. godine koji je potpisao.

Ponavljamo poziv Europskog parlamenta u svojoj rezoluciji od 6. jula 2022. o EU, njenim državama članicama i međunarodnoj zajednici 'da slijede primjer Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sve raspoložive alate, odnosno ciljane sankcije i suspenziju sredstava, protiv destabilizirajućih aktera u zemlji, uključujući i one koji ugrožavaju teritorijalni poredak BiH, posebno Milorada Dodika, i pozivaju na brzu, opipljivu i kredibilnu kaznenu akciju", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije