EU očekuje da Parlament usvoji izmjene Zakona o JMB

Radiosarajevo.ba
EU očekuje da Parlament usvoji izmjene Zakona o JMB

Očekujemo da Parlament Bosne i Hercegovine usvoji Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, sprovodeći odluku Ustavnog suda BiH iz 2011. godine, izjavio je za Fenu glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH/Ureda specijalnog predstavnika Andy McGuffie.

#JMBG pokret: Ravnopravni, solidarni, nenasilni

Građani okupljeni oko JMBG protesta dali izjavu u policiji

 

„Izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva novorođenčadima i naturalizovanim građanima širom centralizovanog sistema u zemlji osnovno je ljudsko pravo koje mora biti garantovano“, poručuje McGuffie.

Neusjavanje zakona o matičnom broju bio je povod za građanske proteste, nakon čega je Vijeće ministara BiH usvojilo Prijedlog izmjena i dopuna Zakona, po kojem su registracijska područja prilagođena teritorijalnoj organizaciji BiH

Ove izmjene su usvojene na Predstavničkom domu, ali ne i na Domu naroda, na kojem je Klub Bošnjaka proglasio povredu vitalnog nacionalnog interesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije