EU nije dala nove rokove za slučaj ‘Sejdić-Finci’

Radiosarajevo.ba
EU nije dala nove rokove za slučaj ‘Sejdić-Finci’

 

Komesar EU za proširenje Štefan File rekao je da nije predložio nove rokove za dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci", ističući da bi se rješenje moralo pronaći prije izbora 2014. i podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU.

File napominje da će biti teško da BiH krene naprijed ka EU ako se ne pozabavi ovom odlukom, i dodaje da bez političke volje političkih predstavnika i spremnosti da se učini kompromis nije moguće ostvariti napredak.


"Članice EU stalno izražavaju očekivanja posredstvom zaključaka Savjeta Evrope da BiH, kao prioritet, treba da uskladi Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, u skladu sa odlukom "Sejdić-Finci", rekao je File za Glas Srpske, javlja agencija Srna, dodajući da su članice očigledno razočarane što nije ostvaren napredak.

On napominje da je od vitalnog značaja da BiH provede odluke Evropskog suda i uskladi Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima: "Svaki građanin BiH mora imati pravo da se kandiduje za izbore. Provođenje odluke `Sejdić-Finci`, takođe, je obaveza BiH prema Savjetu Evrope i jedan od preduslova da bi se aplikacija za članstvo u EU smatrala valjanom.”

On ističe da političko vođstvo BiH nije biralo prioritete u programu rada za članstvo u EU i nije pretvorilo deklarisanu posvećenost evropskom putu u konkretnu akciju, što je razočaravajuće. Odgovarajući na pitanje da li bi mogla biti ojačana uloga šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, File je rekao da je specijalni predstavnik EU već dobio veoma jak mandat i ima punu podršku institucija Unije i država članica.

"Specijalni predstavnik predstavlja više od pola milijarde građana EU. Problem nije u njegovom mandatu, već u nemogućnosti političkih vođa da isporuče ono što su dogovorili u okviru `mape puta` prošle godine", zaključio je File.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije