EU neće imati svoj prijedlog rješenja presude Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
EU neće imati svoj prijedlog rješenja presude Sejdić-Finci

Evropska unija neće imati 'svoj' prijedlog za pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, a procedura povlačenja 54 posto sredstava iz IPA fondova koje je mogla koristiti BiH počela je danas, izjavio je u Sarajevu na brifingu za novinare jedan evropski diplomat, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Kako je kazao, napori Evropske unije da pomogne u iznalaženju rješenja za problem implementacije presude nastavit će se i nakon što jučer u Briselu bh. lideri ponovo nisu postigli dogovor. Perspektiva za članstvo BiH u EU ostaje otvorena, uz punu posvećenost tom cilju svih 28 članica EU.

Međutim, kako je kazao ovaj evropski zvaničnik, nisu tačni navodi pojedinih učesnika jučerašnjih razgovora da će sada Evropska komisija dati svoj prijedlog rješenja presude Sejdić-Finci.

"Nastavit će da pomažu liderima da pronađu zajednički teren i razmotre implikacije različitih rješena, ali neće biti nikakvog dokumenta ili modela koji će predložiti EU", rekao je evropski diplomata.

"Pritom, ostajemo pri stavu da nećemo preuzimati poziciju domaćih političara i njihovu odgovornost prema građanima", naglasio je on.

Procedura povlačenja IPA sredstava počela je danas, ali se u Evropskoj uniji ne slažu s konstatacijom da su to sankcije, već to vide kao oblik bilatateralnih odnosa BiH i EU.

Naime, svrha IPA fondova nisu donacije bez ikakvih obaveza za zemlju koja ih prima, nego su vezane za proces pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Diplomata je ponovio riječi evropskog komesara za proširenje Štefana Fuelea da ukoliko nema napretka u približavanju EU, sve teže je opravdati distribuciju tih sredstava BiH.

Zato je dioplomata zaključio da je ovo "više logična posljedica situacije, nego sankcija".

Sredstva su suspendirana u oblastima kao što su transport, podrška biznisu ili izgradnji institucija, ali nisu uskraćena sredstva koja idu direktno korisnicima, kao što su izbjeglice, obrazovanje ili socijalna inkluzija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije