EU ne želi da pregovara s dva entiteta

Radiosarajevo.ba
EU ne želi da pregovara s dva entiteta

Delegacija Grupe prijateljstva Bundestaga SR Njemačke s BiH, koju predvodi Marieluise Beck, predsjedavajuća parlamentarne grupe, razgovarala je danas u Sarajevu sa članovima Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu Parlamentarne skupštine BiH. 

„Dolazimo ovamo sa čvrstom željom da i ova zemlja bude partner u Evropskoj uniji. Ali isto tako vidimo da je taj put još veoma dug i da ima mnogo prepreka koje ova zemlja mora sama da otkloni“, kazala je Beck nakon sastanka.

Po njenim riječima, dejtonski ustav nije bio potpun, taj ustav je poslužio da se okonča rat

Otvorena vrata, prolazite sami

„Zemlja sada stoji pred teškim zadatkom da dva osnovna načela spoji, da svaki građanin ove zemlje neovisno o njegovoj vjerskoj ili drugoj pripadnosti bude ravnopravan, a s druge strane moramo poštovati činjenicu da se ova zemlja sastoji od tri konstitutivna naroda. Znači, ova dva pricipa sklopiti, sastaviti u jednu ustavnopravnu formu, to je zaista veliki izazov.“

Ona je dodala da se to treba provesti na osnovu presude "Sejdić-Finci", ali: "uvjereni smo da je neophodno i zbog unutrašnjeg demokratskog mira i stvaranja demokratskog ustava za ovu zemlju". 

Beck je istaknula da EU ne želi da pregovara s dva entiteta, već s jednom državom, Bosnom i Hercegovinom.

„Jedan naš kolega, njemački poslanik, uobičava reći 'vrata su širom otvorena, ali BiH mora sama kroz njih proći'. Mi želimo doprinijeti tome da ta vrata budu zaista širom otvorena za građane BiH, a naše kolege se moraju pobrinuti za to da građani BiH mogu proći kroz ta vrata“, kazala je Beck. 

Neupitna, mirna BiH

Predsjedavajući Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu PSBiH i član Kolegija Doma naroda Sulejman Tihić je kazao da je ovo bila prilika da  zahvale Njemačkoj na svemu onome što je učinila za BiH i njene građane, kako u vremenu kad je bilo najteže, tako i u svim onim procesima koji su značili stabilizaciju prilika u BiH.

„Mi smo još jedanput ponovili opredijeljenost unapređenja i razvijanja suradnje. Jasno smo rekli - neupitna, mirna BiH, otvorena za investicije iz Njemačke“, kazao je Tihić.

 „Ponovili smo i zajednički stav kad je u pitanju opredijeljenost svih političkih snaga za članstvo BiH u EU. Spomenuta su i neka druga pitanja koja su na ovaj ili onaj način sporna i o kojima postoje razlike, kao što je provođenje presude "Sejdić-Finci", ustavna reforma, Srebrenica, lokalni izbori itd.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije