EU će primiti BiH samo kao cjelinu

Radiosarajevo.ba
EU će primiti BiH samo kao cjelinu


EU će primiti Bosnu i Hercegovinu samo kao jedinstvenu državu, rekao je na skupu u austrijskom Gratzu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Bezbjednosna situacija u BiH je stabilna i dobra, ali je prisutna politička stagnacija i država nema nikakve druge perspektive od članstva u EU, zaključak je diskusije pod nazivom "Nedovršeni mir nakon okončanog rata", koja je sinoć održana u “Medijacentru Štajerske”.

„Bilo bi apsurdno i pomisliti da je moguće pristupanje EU uz dva podijeljena dijela zemlje“, poručio je Inzko koji se u diskusiju uključio putem video-linka. "EU ne stvara zajednički ekonomski prostor da bi u Bosni imala dva.“


Bh. oružane snage - zajedno, a funkcionišu

Inzko je ocijenio da bi bilo dobro da se na svim nivoima sprovede veća "pomiješanost"; dodao je da povodom ustavne reforme očekuje, u ovoj godini, još jedan mali korak, a u naredne tri bi mogli uslijediti veći. BiH, prema njegovim riječima, ima velike potencijale u turizmu, ekonomiji i proizvodnji struje.

Bivši komandant mirovnih snaga u BiH (EUFOR) general-major Bernhard Bayer ocijenio je da je bh. vojska jedna od rijetkih funkcionalnih zajedničkih institucija. Na pitanje zašto se vojska ne bi ukinula pošto je dio stravične prošlosti, Bayer je kazao da ne bi “pogazio jedinu biljku oko koje sarađuju sva tri naroda”.

Florian Biber iz centra za jugoistočnu Evropu Karl-Francens univerziteta u Gratzu je uvjeren da je moguće prevazići kompleksne probleme uz dobru volju. Regionalni razvoji bi mogli podstaći regionalnu dinamiku u regiji, rekao je on navodeći kao primjer proevropski kurs Srbije pod srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, objavio je B92.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije