EU: BiH je u zabrinjavajućem zastoju

Radiosarajevo.ba
EU: BiH je u zabrinjavajućem zastoju

Šefovi diplomatija Evropske unije su zaključili da je Bosna i Hercegovina u "zabrinjavajućem zastoju" u reformama i preustrojstvu državnih struktura. Kako su ocijenili funkcioneri EU u Bruxellesu, to koči njeno približavanje EU i primoralo je Evropsku komisiju da našoj zemlji obustavi pomoć EU od 47 miliona eura.

Ministri vanjskih poslova EU zatražili su od visoke predstavnice EU Catherine Ashton i evropskog komesara Stefana Fuelea da ulože nove napore da se političke vođe u BiH uvjere u potrebu dogovora koji otvara put u Evropu.

To su agenciji Beta prenijeli zvaničnici koji su prisustvovali zasjedanju, na kojem su ministri EU od komesara Fuelea dobili najnovija objašnjenja razvoja u BiH i upozorili da je ključno važno da BiH u svoje zakone unese odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Šefovi diplomatija EU su u drugoj raspravi o BiH za posljednjih mjesec dana naglasili da se "Bosni i Hercegovini ne zatvaraju vrata Unije", ali je u krugovima zasjedanja ukazano na činjenicu da su recimo Austrija i još neke članice EU vrlo zabrinute zbog stanja u ovoj zemlji.

Zvaničnici koji se u Evropskoj komisiji bave proširivanjem, prenijeli su Beti da je "ipak, teško očekivati neko brzo i naglo isključivanje BiH iz pridruživanja EU, ali velika zabrinutost postoji".

U današnjoj raspravi ministara je ukazano na to da bi se primjenom presude u slučaju "Sejdić-Finci" postigla ravnopravnost svih građana kad je riječ o pravu da budu izabrani u tročlano Predsjedništvo i gornji dom parlamenta BiH, a to bi bitno pomoglo i da se dopuni izborni zakon te zemlje, imajući u vidu parlamentarne izbore u BiH koji će biti održani u oktobru iduće godine.

Evropska komisija je nedavno političkim vođama u BiH predočila da bi se time ispoštovala ravnopravnost svih građana i da svako, bez obzira na etničku pripadnost, može biti biran u Predsjedništvo i Dom naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije