Etnički podijeljena BiH je upozorenje cijelom svijetu

Radiosarajevo.ba
Etnički podijeljena BiH je upozorenje cijelom svijetu

Slavni „The New York Times“ pozabavio je se problemom etničke podijeljenosti naše države, a za primjer su uzeli grad Mostar.

U tekstu „Etnička podijeljenost Bosne kao upozorenje svijetu“ novinari „The New York Times“ opisuju konfuznost situacije u Mostaru, ali i BiH kroz dvije odvojene vatrogasne brigade koje djeluju u ovom gradu.

„Kada vatra izbije u bosanskom gradu Mostaru, vatrogasac Sabit Golos zna da ne mora brinuti osim ako plamen nije na muslimanskoj strani grada“, piše „The New York Times“.

 

new_york_times_tekst.JPG - undefined

FOTO: Screenshot

Pojašnjavaju da je to tako zato što Mostar iako jedinstven grad ima dvije odvojene vatrogasne brigade, jednu koju čine uglavnom muslimani poput gospodina Golosa, koji su odgovorni za istočnu stranu grada i drugu brigadu koju čine Hrvati koji vatru gase na zapadnoj strani.

„Linija koja razdvaja grad ne zvanično ne postoji, ali živi u umovima građana kao etonacionalistička pukotina koja je paralisala Mostar i cijelu Bosnu“, ističu novinari „The New York Times“.

Dodaju da dvije vatrogasne brigade u Mostaru nude mračnu lekciju u tome kako zajednice ostaju razdvojene još dugo, a sve zbog neopravdanog straha.

Više o etničkoj podijeljenosti BiH, kroz primjer Mostara možete pročitati u analizi „The New York Times“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije