ESI: Ukidanje viza BiH tek na jesen?

Radiosarajevo.ba
ESI: Ukidanje viza BiH tek na jesen?

Mjesec juli 2010. godine je najčešće spominjani datum kada bi za građane BiH, koji imaju samo pasoš ove zemlje, trebao “pasti“ i posljednji evropski zid. Međutim, u nevladinoj organizaciji „Inicijativa za evropsku stabilnost” - ESI, izražavaju bojazan da trenutni raspored rada Evropske komisije praktično može odgoditi odluku za BiH.

Alexandra Stiglmayer, direktorica ESI-jevog projekta "Šengenska bijela lista“, kaže:

„Po sadašnjem radnom planu Komisije doći će do odgađanja, što mi mislimo da nije u redu zato što su se prošle godine, kada su Srbija, Crna Gora i Makedonija dobile bezvizni režim, i Vijeće Evrope, gdje su sve članice Evropske unije, i Evropski parlament jako zalagali da i BiH i Albanija što brže dobiju bezvizni režim. Čak su izdali i političku deklaraciju u kojoj su rekli da je to važan cilj koji se mora slijediti.“

Stiglmayerova dodaje da je Komisija već najavila da će procjene stanja biti date tek u aprilu, o čemu je bilo, kako kaže, govora i na posljednjoj sjednici PIC-a.

„Tek nakon toga će dati prijedlog za izmjene i dopune zakona koji određuju koje zemlje će dobiti bezvizni režim, a koje ne. A to je prekasno da bi i Evropski parlament i Vijeće donijeli odluke. To bi značilo da se sve onda prenosi iza ljetne pauze, sve do oktobra, ako ne i kasnije“, dodaje Stiglmayerova.

Prema direktorici ESI-ja, Evropska komisija je napravila radni plan kakav njoj odgovara, a nije uzela u obzir da je „ovo ipak prilično hitno pitanje, da građani čekaju, da su vlasti BiH stvarno uložile velike napore u viznu liberalizaciju i postigle veliki uspjeh.“

„U Evropskoj komisiji imamo nove komesare koji su počeli raditi 10. februara. Ako i oni izvrše mali pritisak, onda bi se to moglo ubrzati. Ne vjerujem da postoji neka loša volja protiv BiH, već su takve procedure“, upozorava ona.

Evropska komisija je morala organizirati ekspertske misije koje su morale ići na teren. Jedna je bila u Bosni u decembru, ostale dvije sada u februaru, ali u ESI-ju misle da se sve to moglo brže napraviti.

„Ali, htjela sam još dodati: u Briselu su i parlamentarci, i ljudi iz Evropske komisije, i članovi Evropske unije svjesni da Bošnjaci nemaju nikakav drugi pasoš nego bosanski, dok više-manje svi bosanski Hrvati već dugo imaju hrvatski pasoš kojim mogu putovati, a bosanski Srbi su sada u mogućnosti da traže srbijanske pasoše da bi mogli putovati bezvizno. To je, ja mislim, jedan dodatni razlog zašto se mora urgentno raditi na tom pitanju – da BiH dobije bezvizni režim“, dodaje ona.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije