ESI: Dobre vijesti za BiH

Radiosarajevo.ba
ESI: Dobre vijesti za BiH

BiH je od maja do septembra napravila veliki iskorak na ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo centar "Populari" u okviru projekta Evropske inicijative za stabilnost (ESI), prenijela je Srna.

BiH je dobila maksimalnu ocjenu iz bloka jedan (bezbjednost dokumenata), bloka dva (ilegalna migracija i readmisija) i bloka četiri (spoljni odnosi i temeljna prava), dok je nešto lošija ocjena za blok tri (javni red i bezbjednost), rezultatima su istraživanja koje prenosi ''Glas Srpske''.

Ukupna ocjena za BiH iznosi 1,25, pri čemu je po ovom sistemu ocjenjivanja maksimalna ocjena jedan.

ESI navodi da je trebalo pet dugih godina za početak obećanih razgovora, te da je u međuvremenu Makedonija i službeno postala kandidat za EU, dok je neprestano naglašavan status "potencijalne kandidature" Albanije, BiH, Crne Gore i Srbije.

U ESI-ju ističu da podnošenje zahtjeva za dobijanje šengenske vize zahtijeva puno vremena, novca i stresa.

U izvještaju se podsjeća da je EU prošle godine utvrdila listu zahtjeva koje je neophodno ispuniti i ustanovila konkretne Mape puta za svaku zemlju, a nagrada za ispunjenje tih zahtjeva je mogućnost putovanja bez viza.

Cilj ESI projekta "Bijela šengenska lista" je doprinos ukidanju viznih ograničenja za zapadni Balkan, a projekat zahtjeva da taj proces bude transparentan, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije