Erdogan: Turska nikada neće ostaviti BiH samu, podržavamo stabilnost i napredak

E. H.
Erdogan: Turska nikada neće ostaviti BiH samu, podržavamo stabilnost i napredak
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović
Nakon što je oko podneva stigao u Sarajevu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao je sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem.

Dvojica lidera razgovarali su o brojnim pitanjima između dvije zemlje, posebno kada je riječ o političkoj, ekonomskoj, regionalnoj i trgovinskoj saradnji, ali i o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd. Također, održan je i sastanak radnih grupa vladajućih blokova u Turskoj i BiH.

Sastanak delegacija Turske i BiH u Sarajevu - undefined

 "Ovo je već drugi put da se viđamo ove godine. Turska i BiH imaju odlične odnose, u našim aspiracijama kada je riječ o ekonomiji, europskom i NATO putu. BiH je uz Tursku kada je riječ o stabilnosti ovog regiona i mi čestitamo Turskoj da rade dobro taj posao. Uspjeli ste da se brinete na human način o tri miliona izbjeglica, borite se s teroristima, vaše akcije vojne koje ste imali na granicama nisu ishodile velikim žrtvama i bile su uspješne. Turska i BiH imaju najveći broj sporazuma međusobno potpisanih, stoga je ekonomska saradnja znatno porasla.

U prošloj godini trgovinska razmjena se popela na skoro 800 miliona dolara. Nadam se da će novi sporazum o slobodnoj trgovini dodatno pojačati ovu saradnju, tako da ćemo uskoro premašiti robnu razmjenu od milijardu eura. Najznačajniji projekt o kojem smo danas razgovarali jeste izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd. Fizibility studija koju je uradila Turska nije odveć optimistična kada je riječ o južnom kraku. Dogovorili smo se da već naljeto bude jedan tender koji će odrediti potencijalne investitore, odnosno graditelje ovog autoputa. Dajemo podršku trilateralnoj saradnji Turske, BiH i Srbije, očekujemo i zvaničnu posjetu", istaknuo je Bakir Izetbegović u obraćanju nakon sastanka.

Dodao je kako je i upoznao Erdogana sa situacijom u BiH, odnosno sa raznim pozitivnim pomacima koji su zabilježeni, kao što je put ka EU i NATO-u, te ekonomska poboljšanja.

Recep Tayyip Erdogan s Bakirom Izetbegovićem u Predsjedništvu BiH - undefined

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast da sam nakon tri godine u BiH. Govorili smo o brojnim pitanjima saradnje i želimo da saradnju na svim poljima unaprijedimo u narednom periodu. Turska će nastaviti da pruža svaku vrstu podrške za stabilnost i prosperitet BiH. Mi pridajemo veliku važnost suverenosti i cjelovitosti teritorije ove države. Želim da predstojeći izbori doprinesu jačanju stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta. I nama predstoje izbori, a u BiH su oni u oktobru, te se nadam da će oni biti prilika za jačanje naših odnosa. Nadam se i da će biti održani u miru i na demokratski način", istaknuo je Erdogan.

Dodao je i kako je pitanje izmjena Izbornog zakona u BiH unutrašnje pitanje ove zemlje, te da vjeruje da će ga svi učesnici procesa riješiti dijalogom.

"Mi smo unaprijedili obim naše trgovine i želimo da povećamo to na milijardu dolara. Zbog toga je od velike važnosti da se brzo potpišu novi sporazumi i zajednička nam je želja da što prije stupe svi oni na snagu. Nastavit će se i intenzivna saradnja naših stručnjaka, pozvat ćemo turske kompanije da realiziraju velike investicije kako u BiH, tako i na cijelom Balkanu. Turske kompanije su uvijek spremne da učestvuju u velikim projektima i vjerujem da će one više raditi u projektima infrastrukture u BiH i vjerujem da će projekt izgradnje puta Sarajevo - Beograd biti najbolji primjer. Također, veliku pažnju pridajemo očuvanju mira i stabilnosti u regiji, sa trojnim mehanizama. Dragi prijatelji, nastavit ćemo da aktivno radimo kako bi se što prije aktivirao plan za ulazak BiH u NATO i nikad nećemo BiH ostaviti samu u ovom procesu. Veoma važno je da je BiH predala i odgovore na Upitnike EU, te se nadamo da će se taj proces nastaviti bez prekida. Turska će nastaviti pružati podršku BiH na svim poljama, nemamo nikakve skrivene namjere osim uspostavljanja prosperiteta, posebno na polju ekonomije", zaključio je Erdogan.

 Dodao je i veliku zahvalnost građanima i vlastima i BiH za podršku koju su pružili nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, te je poručio da se nada što kraćem okončanju borbe protiv terorističkih organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije