Erdogan: Svaka porodica treba imati po troje djece

Radiosarajevo.ba
Erdogan: Svaka porodica treba imati po troje djece


Premijer Republike Turske Recep Tayip Erdogan, koji se nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH, danas je održao predavanje studentima na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).  Erdogan je kazao da je za njega velika čast što se nalazi na jednom od najvećih i najutjecajnijih univerziteta kako u Bosni, tako i u Evropi, na kojem su velikani i umjetnici sticali znanje, a među njima je i rahmetli Alija Izetbegović.

Erdogan je zahvalio svim, od Gazi Husrev-bega do Alije Izetbegovića, koji su doprinijeli razvoju univerziteta

Povodom nagrade „Isa-beg Ishaković“ koja će mu večeras biti uručena, Sarajlijama je čestitao 550. godišnjicu osnivanja „jednog od najljepših gradova na svijetu“.:  "Vjerujte da, koliko god jedan Sarajlija, jedan Bosanac i Hercegovac voli Sarajevo, i mi ga isto toliko volimo.“

Istakao je kako se u BiH i Sarajevu ne nalaze samo djela jedne vjere, jedne civilizacije ili jedne kulture,“nego se nalaze djela čitavog čovječanstva“, zaključivši kako je ono što se može vidjeti od Sebilja do Baščaršije, svjetsko blago.

"Kada pogledate sa brda prema Sarajevu, vide se munare, crkve i sinagoge, biblioteke, škole, čaršije, sebilji, ćuprije. Kada pogledate sa okolnih brda na Sarajevo i ulicu Ferhadiju, ne vide se Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, vide se ljudi, djeca, žene i muškarci“, kazao je turski premijer sarajevskim studentima.

Stoljetni simbol
Turski premijer je rekao kako su nepotrebne rasprave, inicijative razdvajanja najveća prepreka za iskorak Bosne i Hercegovine

Studentima je poručio kako će Turska na Sarajevo gledati „okom srca i okom ljubavi“, i dodao da je BiH stoljećima bila simbol kulture i zajedničkog življenja u miru za cijeli svijet: „BiH ima misiju koja je jako važna za cijeli svijet, a to je da nastavi primjer zajedničkog života za cijeli svijet.“

Dodao je da, uprkos danima iz prošlosti, na Balkanu je da živi bratstvo, prijateljstvo i saradnju na najbolji mogući način, te je potrebno maksimalno povećati komunikaciju i solidarnost između zemalja regiona, a isto tako uspostaviti mnogo jaču saradnju u svakom pogledu.

„Ova zemlja je vaša zemlja, koju vi volite, te zbog toga, potrebno je zaboraviti na prošlost i usredotočiti se na budućnost. Ja sam siguran da će Bosna i Hercegovina to uspjeti. Mi kao Turska, kao što smo to i do sada radili, i dalje ćemo podržati BiH da preraste u jednu jaku i stabilnu državu regije", rekao je na kraju Erdogan i zahvalio domaćinima, rektoru, profesorima i studentima, javila je novinska agencija Fena.

Svi po troje djece

Agencija Anadolija javlja da je Erdogan posebno naglasio važnost povećanja nataliteta u Bosni i Hercegovini, jer je natalitet u ovoj zemlji u padu. Istakao je kako se ova situacija treba promijeniti  da bi ova zemlja imala "mlado i dinamično stanovništvo".
 
Shodno tome, premijer Erdogan je podsjetio na svoju izjavu u Turskoj kada je rekao da svaka porodica mora imati najmanje troje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije