Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao u Sarajevo

E. H.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao u Sarajevo
Foto: EPA / Ilustracija
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, kako je i najavljivano ranijih dana, stigao je avionom u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Erdogan je svečano dočekan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, gdje su stigla dva aviona iz Ankare, a odakle će se uputiti ka centru grada, gdje ga čeka cjelodnevni program, od sastanaka sa bh. zvaničnicima, preko političkog mitinga, do konačno šetnje gradom.

Cijeli njegov put osiguravaju jake snage sigurnosti, koje prate sva dešavanja u gradu, posebno nakon nezvaničnih najava da postoje planovi za atentat na Erdogana tokom njegove posjete Balkanu.

Erdogana je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U posjetu BiH doputovala je i supruga turskog predsjednika Emine Erdogan, zamjenik premijera Republike Turske Hakan Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar sporta i omladine Republike Turske Osman Askin Bak, ministar kulture i turizma Numan Kurtulmus, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas.

Podsjećamo, već nekoliko sedmica posjeta turskog predsjednika Sarajevu najavljivana je u brojni turskim, ali i bosanskohercegovačkim medijima. Njegova posjeta duboko je podijelila javnost, ali ipak će biti održana, uz izuzetno veliku podršku Erdoganovih pristalica koji su iz cijele Europe stigli u srce BiH.

Podsjećamo, prema najavama, turski predsjednik će održati danas sastanak sa Bakirom Izetbegovićem, a s njim bi trebalo stići i nekoliko ministara koji će s bh. kolegama razgovarati o nastavku saradnje dvije zemlje. Također, Erdogan će tokom dana posjetiti i mezarje Kovači, kako bi odao počast prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću.

Erdoganova supruga će, također, prisustvovati svečanom otvorenju obnovljene Klinike za hematologiju na KCUS-u.

Krajem dana Erdogan će u društvu Izetbegovića prošetati Baščaršijom te će klanjati akšam namaz u Begovoj džamiji.

Posljednji put Erdogan je u BiH, u zvaničnoj posjeti, boravio prije tri godine, a interesantno je da su ga baš na isti datum, 20. maja 2015. godine, dočekala sva tri člana Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije