Erdogan na Kovačima: Fatiha i počast za šehide

7
Radiosarajevo.ba
Erdogan na Kovačima: Fatiha i počast za šehide
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Erdogan i Džaferovć na Kovačima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan nakon što je stigao u Sarajevo došao je na šehidsko mezarje Kovači.

Posjetio je mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića i proučio fatihu na centralnom spomen obilježju za šehide.

Nakon ovoga Erdogan bi trebao da klanja džuma-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Predsjednik Turske Erdogan će se potom sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH u 17.30 sati planirana je cеrеmоniјa svečanog dоčеkа uz vојnе pоčаsti ispred Predsjedništva BiH. Sаstаnаk zvaničnih dеlеgаciја Bosne i Hercegovine i Republike Turske je u 18.30 sati. 

Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

Neslužbeno osim posjete i sastanaka sa državnim vrhom BiH, Erdogan je stigao u Sarajevo da bi prisustvovao vjenačanju Jasmine Izetbegović, kćerke predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KUCS) Sebije Izetbegović, s njezinim izabranikom Ćamilom Humačkićem.

Kako saznajemo, najprije će u popodnevnim satima biti održano šerijatsko vjenčanje u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Neslužbeno, vjenčanje će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, dok bi se u ulozi šerijatskog svjedoka, navodno, trebao pojaviti sam turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije