Enver Halilović: Koji je ključni oblik bosanskog otpora paradi srama i militantnog zastrašivanja?

7
Radiosarajevo.ba
Enver Halilović: Koji je ključni oblik bosanskog otpora paradi srama i militantnog zastrašivanja?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Noćni vukovi u Istočnom Sarajevu

Današnja tema sesije Kruga 99 bila je "Bosanski otpor paradi srama i militantnog zastrašivanja", a uvodničar je bio prof. dr. Enver Halilović, ex-Rektor UNTZ i diplomata, član Kruga 99.

Naučna produkcija profesora Halilovića je impozantna ne samo zbog velikog broja objavljenih radova od filozofije i društvene teorije uopšte već i diplomacije, obrazovanja itd, istaknuo je Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99.

"Obilježavanje 9. januara u trenutku i na viđeni način obilježavanja, mora biti tačka otriježnjenja i racionalnog odgovora. Tim prije što moralističke utopije jesu svrha sami sebi, koliko i projektovana uspavanka poput onih u bližoj prošlosti, za sutrašnje prokletstvo žrtve i nesreće progonjenih", dodao je, te poručio:

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

"Militantna parada sile u Lukavici, poraz demokratske Evrope i svijeta!"

"Militantna parada sile u Lukavici, poraz demokratske Evrope i svijeta!"

"U najkraćem, pitanje sigurnosti BiH i u BiH mora postati najvažnije političko i operativno pitanje nacionalnog, državnog značaja svih nivoa vlasti, koliko i svih aktera javnosti. Suočenje sa tim pitanjem nije samo odvažnost, već nužno jeste odgovornost za mir i stabilnost zemlje i svih njenih građana. Oslonac na sopstvene snage i raspoloživa sredstva jesu pouzdana garancija jačanja narodne volje i prijateljskih savezništava. Bez toga bi Ukrajina danas bila pregažena zemlja, kao i BiH prije 30 godina."

Potom se obratio Halilović, ocijenivši: "Imajući u vidu zašto i kako se održala Parada RS 9. januara 2023. godine u Lukavici, ko su njeni učesnici, šta je kazano za govornicom na paradi, ko su bili njeni gosti, u pravilu se može kazati da je to bila Politička parada srama i militantnog zastrašivanja."

"Zanimljivo je, politički i diplomatski neshvatljivo da organi vlasti BiH, Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, organ vlasti internacionalne zajednice u BiH, OHR, ali ni ambasade država članica PIK-a, nisu uputili nikakvu diplomatsku reakciju osude organima vlasti i vojske Srbije", poentirao je Enver Halilović.

Na pitanje 'zašto je parada RS u Lukavici 9. januara 2023. godine bila Parada srama?', dao je više odgovora.

Dodikova parada: Članovi (pro)ruskih Noćnih vukova defilovali u Istočnom Sarajevu

Dodikova parada: Članovi (pro)ruskih Noćnih vukova defilovali u Istočnom Sarajevu

Prvi, zato što su se proslavom tog dana slavili svi zločini srpskih oružanih formacija (1992-95.), potom - zato što su se ovom proslavom slavili svi ratni zločinci političkog i vojnog rukovodstva srpskog naroda u BiH (92-95.) kojima su izrečene dugoročne ili doživotne zatvorske kazne u trajanju od preko hiljadu godina.

Parada srama je bila i zato što su u paradu uključene nevladine organizacije kao što su: organizacije studenata javnih univerziteta, sportske organizacije, organizacija porodica sa četvero ili više djece, ali i zato što ta proslava pokazuje da se u savremnom tzv. demokratskom svijetu može stvoriti neki nivo jednoetničke državnosti masovnim zločinima protiv čovječnosti;

Na pitanje 'zašto je ovo bila i parada militantnog zastrašivanja­', odgovorio je ovako:

1. Zato što se ovom njenom proslavom inaugurira mogućnost novih masovnih zločina u njenoj odbrani i eventualnom proširenju na prostore BiH na kojima ih do sada nije bilo u toj mjeri;
2. Zato što je na paradi učestvovala paravojna oružana formacija Noćni vukovi, u osnovi, organizacioni ogranak ruske zločinačke paravojne organizacije Vagner;
3. Zato što su među paraderima srpske moći RS-a bile i naoružane formacije policije i žandarmerije;
4. Zato što je parada demonstrirala oružanu vojno tehničku srpsku moć Rs, njenih ne samo oklopnih vozila, već i helikoptera.

Dva pitanja u vezi političke parade srama i militantnog zastrašivanja:

Pojasnio je i kako "Rs nije ni administrativna jedinica samo srpskog naroda na prostoru Rs, već administrativno politički entitet u BiH kojeg konstituiraju tri njena ustavna naroda i njeni građani, kao i cijelu BiH, u skladu sa Ustavom BiH, aneksom IV Daytonskog mirovnog sporazuma o BiH".

Halilović smatra i da je izjava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o proslavi 9. januara zabrinjavajuća, jer "najavljuje mogućnost da će proslave 9. januara biti i u buduće, samo ne u tom okviru i na taj način kako se slavilo ove 2023. godine".

"Bilo kakva proslava 9. januara 1992. godine je izraz politike srpskog etnonacionalizma u BiH. Prvi, ključni oblik bosanskog otpora etnonacionalizmu je afirmacija građanske, pravne, političke, vjerske, ekonomske ravnopravnosti građana BiH. Današnji politički sistem u Bosni vidi građanina isključivo kao etničku političku jedinku. Taj sitem ne daje slobodan prostor za identitarnu višedimenzionalnost.

Europska unija komentirala 9. januar i Dodika: "Žalosno i pogrešno"

Europska unija komentirala 9. januar i Dodika: "Žalosno i pogrešno"

Drugi, uslovno kazano drugi, oblik odgovora na etnonacionalizam i njegovo svođenje u realne okvire života svakog šovjeka je afirmacija civilnog društva. Afirmacija civilnog društva neutralizira i relativizira političku vlast kao dominantan društveni odnos. Neutralizacija politiziranog društva je u depolitizaciji društva, a to znači, ne samo privrede, već i svih drugih svera svakodnevnog života, od školstva, preko zdravstva, do depolitizacije religije", zaključio je Enver Halilović na sesiji Kruga 99.

Treće, proaktivna uloga svakog građanina u ispunjenju uslova za ulazak BiH u evroatlanske strukture, kako u NATO tako i u EU, ali ne zato što time dobijamo više šansi za pristup EU fondovima i zato što će vojnici NATO-a iz drugih zemalja doći da nam brane da međusobno ne ratujemo,ili da nas brane od komšija/susjeda, već zato što ulaskom u te strukture mijenjamo svijest, vrijednosti i sadržaj života, mijenjamo odnos politike i društva, društva i građanina, izlazimo iz političkog okvira u kojem jesmo.

Jednostavno kazano, Bosanski odgovor na etnonacionalizam i etnofašizam je bosanska borba za bolji život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije