Enes Bezdrob razriješen dužnosti člana Nezavisnog odbora

1
F. V.
Enes Bezdrob razriješen dužnosti člana Nezavisnog odbora
Foto: Avaz / Enes Bezdrob

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH razriješila je dužnosti Enesa Bezdroba, člana Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Ovo razrješenje je posljedica slučaja "Dobrovoljačka", nakon što je prošlog mjeseca Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv deset osoba zbog odgovornosti za, kako smatraju u Državnom tužilaštvu, ratne zločine 3. maja 1992. godine u spomenutoj ulici u Sarajevu.

Podsjetimo, za ratni zločin protiv pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), pored Bezdroba, optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Bezdrob je još ranije podnio pismenu ostavku čelnicima Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću i Tomislavu Martinoviću.

U obrazloženju je upravo kao razlog ostavke naveo činjenicu da je Sud BiH potvrdio optužnicu u slučaju "Dobrovoljačka". Naime, jedan od uvjeta je da se protiv članova Nezavisnog odbora ne vodi krivični postupak.

Prema pisanju medija, delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Jurišić ranije je postavio pitanje je li Bezdrob podnio ostavku, te ukoliko nije - kako Nezavisni odbor namjerava raditi "ukoliko među članovima ima osobu optuženu za ratne zločine".

Nezavisni odbor je nezavisno tijelo Parlamenta Federacije koji je osnovan Zakonom o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine. Osnovna funkcija Nezavisnog odbora je osiguranje nepristrasne, objektivne, kvalitetne i zakonite procedure imenovanja direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije lišene svakog političkog uticaja kao i osiguranje stručnog, objektivnog i nepristrasnog praćenja rada direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije.

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH na kojoj će biti održani intervjui sa kandidatima koji su se prijavili za poziciju direktora Federalne uprave policije trebala bi biti održana do kraja ovog mjeseca, prenio je ranije portal NAP.

Na ponovljenom konkursu prijavila su se samo dva kandidata v.d. direktora odnosno zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije