Emir Ramić o nezapamćenom masakru: Bosanci tuguju sa Kanadom i Kanađanima

Radiosarajevo.ba
Emir Ramić o nezapamćenom masakru: Bosanci tuguju sa Kanadom i Kanađanima
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Bosanskohercegovačka organizacija IGK iz Kanade oglasila se u povodom najstrašnijeg masakra u Kanadi u kojoj je stradalo 17 osoba.

Podsjetimo, niz napada počeo je u malom obalskom gradu Portapique u istočnoj pokrajini Nova Škotska.

Najteži masakr u historiji Kanade: Ubijeno 16 ljudi!

Osumnjičeni 51-godišnji muškarac ubijen je u sukobu s policijom.

Zasad nema informacija o tome da li među stradalima ima bosanskohercegovačkih dravljana.

"U uslovima pandemije od koronavirusa, zbog koje se kanadski premijer Justin Trudeao svakodnevno oglašava javnosti, ovaj zločinački pohod ubojice u kanadskoj pokrajini Novoj Škotskoj je čitavu Kanadu doveo u stanje još većeg šoka i tuge", kaže nam Ramić.

Napadač Gabriel Wortman (51), zubni tehničar, pucao je punih 12 sati po ljudima na nekoliko lokacija u kanadskoj provinciji Novoj Škotskoj, počinivši nezapamćeni zločin.

"Ovo je najgori masakr u Kanadi od 1989. godine kada je muškarac u Montrealu ubio 15 ljudi. Kanada, suprotno od SAD-a, ima stroge zakone o kontroli naoružanja. Institut za istraživanje genocida Kanada je sa Kanadom i Kanađanima u ovom tužnom danu. Najoštrije osuđujemo ovaj strašni zločin i ubistvo nedužnih građana. Naše misli su sa porodicama i prijateljima žrtava. Kanada sa svojim kulturnim mozaikom, duhom mira i otvorenošću naroda i nacija koji žive u njoj je uvijek uspijevala prebroditi teške situacije", naveo je Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije