Emir Kusturica: Ništa nije blokirano, samo tri zgrade nemaju građevinsku dozvolu

Radiosarajevo.ba
Emir Kusturica: Ništa nije blokirano, samo tri zgrade nemaju građevinsku dozvolu

Nakon što je u medijima objavljena informacija da je "Andrićgrad", na listi dužnika PDV-a u Uprave za indirektno oporezivanje s dugom u iznosu od 1.207.704,25 KM, javnosti se obratio i sam Emir Kusturica.

Andrićgrad: I kad dobije sve dozvole, ostaje dug od 150.000 KM

Kazao je kako račun firme "Andrićgrada" nije blokiran, a posebno nema govora o pljenidbi niti bilo čemu što, kako je naglasio, "pišu lažljivci po portalima i televizijama koji su nanijeli više štete srpskom narodu nego NATO bombardovanje."

"To je jedno obično laganje koje nema veze sa stvarnošću. Porez na dodatu vrijednost se povlači onog trenutka kada neko podiže novac. Mi smo tako izgradili "Andrićgrad". Od milion maraka koje smo platili za materijal i ruke vraćeno nam je 250.000 i taj novac smo dalje ulagali", objasnio je Kusturica, piše Srna.

Na taj način je, kaže on, PDV činio kontinuirano finansiranje tih objekata. 

"Zgrade u Andrićgradu imaju građevinske dozvole, izuzev tri za koje se čekaju da ih država izda, a ta procedura je duža nego što je to u općini koja ne želi da čuje sa nas", istakao je Kusturica, dodavši da je sve u okviru zakona i sve se dešava po proceduri koja je nekad sporija, nekad brža.

On je naveo da su građevinski objekti u Andrićgradu rađeni u blokovima, pa je svaka mala promjena prouzrokovala i traženje promjene urbanističkih planova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije