Elvis Keljmendi osuđen na četiri godine zatvora

Radiosarajevo.ba
Elvis Keljmendi osuđen na četiri godine zatvora

 

Mješovito Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini osudilo je danas Elvisa Keljmendija, sina Nasera Keljmendija, prvoosumnjičenog u akciji ''Lutka'' u Bosni i Hercegovini, na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Prištine.

Vijeće kojeg čini troje kosovskih sudija ocijenilo je da je mlađi Keljmendi kriv. Krivično gonjenje Elvisa Keljmendija vršio je mješoviti tim EULEX-ovih i lokalnih tužilaca, saopšteno je iz EULEX-a.

Keljmendi je prvobitno bio optužen od strane tužilaštva za teško ubistvo u pokušaju koje je počinio nad Elvisom Hodžićem u Bosni i Hercegovini 2010. godine. Tokom suđenja Keljmendi je priznao krivicu i optužnica je preinačena u pokušaj ubistva.

U saopštenju EULEX-a se navodi da je Elvisa Keljmendija prvobitno bila uhapsila Kosovska policija na osnovu crvene potjernice koju je za njim izdao Interpol, a zatim ga je pustila. Policija EULEX-a ga je zatim ponovo hapsila zbog istrage koju je shodno važećem zakonu pokrenuo mješoviti tim EULEX-ovih i lokalnih tužilaca na osnovu informacija primljenih iz Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na ovu presudu, uz obrazloženje da je Sud u ovom slučaju prihvatio olakšavajuće okolnosti "priznanje" kao opredjeljujući argument u izricanju presude umjesto da presudu bazira na krivičnom djelu pokušaj teškog ubistva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije