Elmedin Konaković potvrdio: Još četiri osobe iz Gaze moći će doputovati u BiH

0
Fena
Elmedin Konaković potvrdio: Još četiri osobe iz Gaze moći će doputovati u BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je na sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, što je legislativa u domenu reforme javne uprave i jedan od evropskih prioriteta te se može smatrati još jednim iskorakom - izjavio je novinarima nakon sjednice ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

"U skladu sa zaključkom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i nekih uočenih nepravilnosti, Vijeće je usvojilo i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH kako bismo popravili sporni tajming u kojem VSTV nije mogao ovaj dio integriteta uspostaviti na način kako je zakonom predviđeno, tako da je to bila vrlo važna materija također na današnjoj sjednici. Usvojen je i Nacrt zakona iz oblasti civilnog vazduhoplovstva", rekao je Konaković.

Vijeće ministara je donijelo i odluku na osnovu koje će četvoro srodnika bosanskohercegovačkih građana evakuisanih ranije iz Gaze također moći doputovati u BiH. Oni su ostali u hotelu u Kairu, čekali da palestinske vlasti završe svoj dio posla, pa će troje od njih moći da uđe u BiH na osnovu odluke Vijeća ministara, a četvrti na osnovu pripremljene Konakovićeve odluke o humanitarnoj vizi.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Bh. ministar vanjskih poslova smatra također bitnim što je Vijeće ministara danas ponovno donijelo odluku o privremenom ukidanju viza za građane Saudijske Arabije, što je ove godine učinjeno na vrijeme kako bi se agencije mogle što bolje pripremiti za narednu turističku sezonu. Konaković podsjeća da je prošla sezona bila rekordna, broj dolazaka iz te zemlje bio je veći od 150 posto, što je ozbiljan impakt bh. ekonomiji, a nimalo sigurnosnih problema od onih koji su došli na osnovu ovakve odluke Vijeća, naglašava Konaković.

"Istovremeno smo stavili građane Omana na vizni režim. Obaveza nam je iz evropskog puta da usklađujemo sigurnosnu, viznu i vanjsku politiku s Evropskom unijom, po čemu smo drugi u regionu, što je veoma bitno za evropski put", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH prenoseći novinarima najvažnije odluke sa sjednice Vijeća ministara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije