Elmedin Konaković i Bujar Osmani: 'Održali smo konstruktivan, prijatan i važan sastanak'

2
A. Čančar
Elmedin Konaković i Bujar Osmani: 'Održali smo konstruktivan, prijatan i važan sastanak'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Bujar Osmani i Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se sa predsjedavajućim OSCE-a i ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, danas, 12. maja.

Drago mi je da smo u kratom razgovoru potvrdili i konstatovali važnost Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Radeći ovaj posao, od vremena kad sam bio premijer Kantona Sarajevo pa evo i do danas, u bilo koji proces da krenete na OSCE misiju računate kao na dio našeg sistema. Postalo je potpuno prirodno da se koristimo ekspertskim i drugim vještinama ove organizacije", istakao je Elmedin Konaković.

Dodao je kako veliki broj ljudi iz BiH radi u ovoj organizaciji unutar strukture i kako je to uglavnom domaći kadar.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

"Danas u vremenu agresije Rusije na Ukrajinu, uloga i misija OSCE-a sigurno je dodatno važnija, tako da prije svega želim da se zahvalim na energiji koju ulaže da u ovom teškom vremenu sačuva stabnost Misije OSCE-a", istakao je ministar.

Razgovarali su i o tome kako Misija OSCE-a probleme rješava uz pomoć dobre komunikacije sa lokalnim zajednicama, kantonalnim i entitetskim vladama.

"Otvorili smo i temu regularnosti izbora, to je tema koja nas stalno mori. Tu možemo napraviti izmjene i zakona i tehničkim rješenjima CIK-a", zaključio je Konaković.

Obratio se i Bujar Osmani u svojstvu predsjedavajućeg Misije OSCE-a.

"Održali smo veoma konstruktivan, prijatan i važan sastanak. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima ove dvije zemlje, sa fokusom na OSCE. Razgovarali smo o aktuelnim prioritetima i aktivnostima OSCE-a u BiH", istakao je Bujar Osmani.

Iz Misije OSCE-a su odlučni da očuvaju zajedničke vrijednosti i obaveze.

"Posljedice rata u Ukrajini su veoma ozbiljne. Njima nije ugrožen samo rad OSCE-a, one predstavljaju sve veći problem za sve zemlje i njihove narode, a društveno-ekonomske posljedice samo su mali dio utjecaja rata. To snažno osjećamo i u našoj regiji", istakao je Osmani.

Kako kaže, to je dodatno razlog za poboljšavanje odnosa.

"Teške godine odnosa je vrijeme da ostavimo iza nas i da se okrenemo ka budućnosti i miru. Važno je da BiH započne sa efikasnim dijalogom povjerenja, premosti razlike i pronađe put za prevazilaženje nesuglasica i prevladavanje izazova. Danas sam ovdje sa vama da naglasim ovu poruku - imate našu punu podršku OSCE. Misija OSCE-a u BiH i važni zadaci koje ispunjavaju djelatnici i djelatnice, potvrda su ove snažne poruke. OSCE je partner koji uživa poštovanje vaših institucija na svim nivoima i pružanju podrške u svim spektrima", zaključio je Osmani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije