Eksperti Evropske komisije danas završavaju posjetu

Radiosarajevo.ba
Eksperti Evropske komisije danas završavaju posjetu

Ekspertna misija Evropske komisije danas završava obilazak institucija nadležnih za izdavanje identifikacionih dokumenata u Bosni i Hercegovini.

Stručnjaci Evropske komisije iz oblasti identifikacionih dokumenata u protekla su tri dana obišli MUP-ove i matične urede nadležne za izdavanje identifikacionih dokumenata, s ciljem da se neposredno na terenu uvjere da li službenici nadležni za izdavanje dokumenata svoje obaveze vrše u skladu sa zakonom te da li postoje određene procedure i propisi i da li ih i kako službenici primjenjuju prilikom izdavanja dokumenata, javlja Fena.

Metodom slučajnog uzorka odabrani su MUP Kantona Sarajevo, PU Konjic, MUP Republike Srpske - CJB Banja Luka i PS Ljubinje, organi lokalne uprave (matični uredi) Konjic, Ljubinje, Kneževo, Sarajevo Centar i Grad Banja Luka.

Također su posjetili i Ministarstvo pravde FBiH i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave R Srpske te Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH - IDDEEA.

Eksperti su se uvjerili u funkcionalnost sistema izdavanja identifikacionih dokumenata i saradnju institucija koje učestvuju u lancu identiteta u Bosni i Hercegovini.

Nakon posjete eksperata očekuje se konačan izvještaj o ispunjenosti uvjeta za liberalizaciju viznog režima iz bloka 1 Mape puta - sigurnost dokumenata, saopćeno je iz IDDEEA-e.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije