EKSKLUZIVNO: Glavašev advokat Gržić za RadioSarajevo

Radiosarajevo.ba
EKSKLUZIVNO: Glavašev advokat Gržić za RadioSarajevo

U svojoj izjavi za RadioSarajevo, Nikica Gržić je rekao: "U konkretnom slučaju radi se o postupku pružanja međunaronde pravne pomoći odnosno izručenja osobe koja se nalazi na teritoriji BiH.

Postupajući po zahtjevu interpola Hrvatske, nacionalni biro Interpola je primio zahtjev za izručnje Branimira Glavaša, i za Branomirom Glavašom je izdata potjernica koja je proslijeđena Federalnoj upravi policije, te je ista, po mojim informacijama, jutros lišila slobode Bramnimira Glavaša koji će tijekom dana biti sproveden u tužiteljstvo BiH

U tom postupku će biti ispitane činjenice od kojih zavisi izručenje.

Po mojim informacijama, Branimir Glavaš je državljanin Bosne i Hercegovine, a prema našem zakonu o krivičnom postupku naši državljani ne mogu biti izručeni stranoj državi osim Haškom tribunalu, pa se nadamo da će postupak biti obustavljen i zahtjev za izručenje odbijen", rekao je Gržić.

Glanogovornik federalnog MUP-a Robert Cvrtak je rekao da je Glavaš uhapšen na temelju međunarodne potjernice, koju je raspisala Hrvatska.

On je kazao kako će Glavaš biti proslijeđen Sudu BiH. Sud BiH će po standardnoj proceduri utvrditi posjeduje li Glavaš državljanstvo BiH odnosno može li biti izručen Hrvatskoj.

Inače, Glavaša je Županijski sud u Zagrebu 8. maja proglasio krivim po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine i nepravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

Glavaš se krajem prošle sedmice, dan prije izricanja presude, sklonio u Bosnu i Hecegovinu, čije državljanstvo posjeduje od novembra 2008. .

Glavaš je, prema pisanju medija, najavio kako je spreman da mu se suđenje ponovo vodi pred sudovima u BiH.

Glavaš priveden u Tužilaštvo BiH


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije