Ekshumacija u Sarajevu: Pronađen fragment kosti

Radiosarajevo.ba
Ekshumacija u Sarajevu: Pronađen fragment kosti


Ekshumacija koja je počela u ponedjeljak 3. juna na lokalitetu Bulevar Meše Selimovića na području sarajevske općine Novi Grad nastavljena je i danas.

"Danas je pronađen fragment kosti za koji su antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe ICMP i vještak sudske medicine utvrdili da je riječ o ljudskoj kosti", kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Nakon ekshumacije, pronađeni skeletni ostatak bit će prevezen u prosekturu Sveti Marko u Lukavici gdje će biti izvršena sudskomedicinska obrada i uzeti koštani uzorci da bi se DNK analizom utvrdio identitet pronađenih posmrtnih ostataka.

Čengić navodi da je na ovom lokalitetu danas pronađena i neeksplodirana granata koju su uklonili pripadnici Civilne zaštite i MUP-a Kantona Sarajevo, što je uzrokovalo kratkotrajni prekid radova iz sigurnosnih razloga.

"Pretraga na ovom lokalitetu je intenzivirana, angažirana su četiri bagera da bi se mašinski detaljno pretražio širi lokalitet koji iznosi više od 3.000 metara kvadratnih, a kopanje se vrši dubinski više od pet metara", kazala je Čengić.

Dodala je da se radovi na ovom lokalitetu nastavljaju i sutra, a lice mjesta osiguravaju pripadnici Policijske uprave Novi Grad. Ekshumacijom rukovodi Tužilaštvo BiH po naredbi Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije