Ekshumacija u Donjem Vakufu

Radiosarajevo.ba
Ekshumacija u Donjem Vakufu

Na lokaciji pravoslavno groblje “Jarčište“ u Donjem Vakufu završena je ekshumacija. Na ovoj lokaciji pronađeni su ostaci jednog ljudskog tijela za koje nema pretpostavki kome pripadaju, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni posmrtni ostaci vraćeni su u grobno mjesto, a sa ovog skeleta uzeti su uzorci za DNK analizu, radi identifikacije. U slučaju pozitivnog DNK nalaza, tijelo će biti reekshumirano i prebačeno u prosekturu In memoriam u Prahuljama u Biloj, gdje će biti izvršena obdukcija i identifikacija.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Procesu ekshumacija prisustvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a Srednjobosanskog kantona, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije